Banjaluka

Banja Luka obilježava „Evropsku sedmicu mobilnosti“

Grad Banja Luka će od nedjelje pa u narednih sedam dana brojnim aktivnostima obilježiti „Evropsku sedmicu mobilnosti“, pridružujući se evropskim gradovima koji na ovaj način ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Prvi u nizu događaja, biće u nedjelju, 16. septembra kada će u periodu od 12 do 14 časova u Bulevaru Desanke Maksimović biti organizovan uporedni test zauzimanja prostora.

U toku testa, na istom prostoru smjenjivaće se različiti učesnici u saobraćaju, kako bi se skrenula pažnja koliko prostora zauzimaju privatni automobili u odnosu na ostale vrste saobraćaja.

Loading...

Tokom Evropske sedmice mobilnosti, u centralnoj gradskoj zoni biće postavljeni novi parking prostori za bicikle (ponedjeljak, 17. septembar), te obilježena i puštena u saobraćaj prva biciklistička traka u okviru postojeće saobraćajnice u Ulici Majke Jugovića (četvrtak, 20. septembar).

Od drugih dešavanja izdvajamo i formiranje saobraćajnog poligona na Trgu Krajine na kojem će 19. septembra predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza sprovoditi cjelodnevnu obuku najmlađih učesnika u saobraćaju, uz takmičenje i prigodne nagrade.

Projekcija edukativnog filma „Bicikli pričaju priče“ koji promoviše urbanu mobilnost planirana je za 18. septembar u amfiteatru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, sa početkom u 12 časova.

Predstavnici Univerziteta u saradnji sa volonterima obaviće 21. septembra cjelodnevno anketiranje građana sa fokusom na alternativne vidove saobraćaja.

„Evropska sedmica mobilnosti“ završava se 22.septembra, obilježavanjem „Dana bez automobila“. Za taj dan planirano je više događaja u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, koja će biti zatvorena za saobraćaj od 11 do 17 časova. Uz biciklijadu, za koju registracija počinje u podne na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, Grad će svim registrovanim članovima „Bajk šering“ sistema obezbjediti od 12 do 17 časova besplatno korištenje bicikla.

Ovogodišnja sedmica mobilnosti sa temom “Multimodalnost”, obilježava se pod sloganom “Kombinuj i kreći se!”.

Pored službi Grada, u organizaciji ovih događaja u Banjoj Luci učestvuju i Savez opština i gradova RS, njemački GIZ, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Centar za životnu sredinu,Udruženje „Banjalučka kritična masa“ i „Sport Vision“.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!