Svijet

Tramp potvrdio: U američkim napadima ubijen sin Osame bin Ladena

VAŠINGTON – Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko avganistansko-pakistanske granice, potvrdio je Donald Tramp, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

“Gubitak Hamze bin Ladena, ne samo da lišava Al-Kaidu važnog liderstva i simboličke povezanosti s njegovim ocem, već podriva i važne operativne aktivnosti te grupe”, naveo je Tramp u izjavi.

Hamza bin Laden je bio počeo dobivati na popularnosti u očevoj terorističkoj mreži Al-Kaida.

Početkom augusta, TV kuća NBC objavila je priču, u kojoj citira anonimne vladine zvaničnike koji nisu precizirali kad je i gdje Hamza bin Laden poginuo i da li je SAD bio i na koji način povezan s njegovom smrću. Kasnije je list “The New York Times” objavio članak u kojem je tvrdio da je SAD povezan sa njegovom smrću, mada je ostalo nejasno o kakvoj umiješanosti se radilo.

Tramp u izjavi nije otkrio kad je kontraterorstička operacija izvedena.

“Hamza bin Laden je bio odgovoran za planiranje i kontakte sa različitim terorističkim grupama”, navedeno je u izjavi.

Osama bin Laden ubijen je 2011. godine u tajnoj operaciji u Abotabadu, u Pakistanu, gdje se nalazilo njegovo skrovište. 

Osama bin Laden preuzeo je odgovornost za napade na njujorške nebodere World Trade Center i za napad na Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Napadi su izvedeni uz pomoć tri putnička aviona koje su oteli operativci Al-Kaide. Četvrti avion, namijenjen za napad na Bijelu kuću ili Kapitol, srušio se u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali da ga preuzmu od otmičara.

Tog dana poginulo je blizu 3.000 ljudi, uključujući i državljane 77 zemalja.

SAD je proglasio Hamzu bin Ladena globalnim teroristom u januaru 2017. godine, zabranivši pojedincima iz SAD-a sve transakcije s njim.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!