Svijet

Izraelci od 1967. godine priveli čak milion Palestinaca

Izraelske snage od 1967. godine privele su milion Palestinaca, navodi se u saopštenju Komisije za poslove s palestinskim zatovrenicima, Udruženja palestinskih zatvorenika i Visokog vijeća za zatvorenike objavljenom povodom stanja palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javlja agencija Anadolija.

Lideri tri organizacije u Ramalahu su održali konferenciju za medije povodom Dana palestinskih zatvorenika.

Loading...

“Izrael je od 1967. godine priveo milion Palestinaca. Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 5.700 zatvorenika”, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu ove godine privedeno je 1.600 Palestinaca, a Palestincima je upućen poziv da aktivnije učestvuju u obilježavanju Dana palestinskih zatvorenika koji se svake godine održava 17. aprila.

Među zatvorenicima u izraelskim zatvorima nalazi se 250 maloljetnika, a osim toga 36 palestinskih maloljetnika u Jerusalemu je u kućnom pritvoru.

U zatvorima se nalazi i 47 žena, te 500 osoba u administrativnom pritvoru, među kojima je šest poslanika.

Takođe, u izraelskim zatvorima nalazi se 700 bolesnih, od toga 30 oboljelih od karcinoma, navodi se u izvještaju.

Isto tako 56 zatvorenika u zatvoru je duže od 20 godina, a Kerim i Mahir Junus u zatvoru su već 37 godina.

Navodi se i da je od 1967. u izraelskim zatvorima preminula 221 osoba, od toga 78 je ubijeno ili pogubljeno, 73 su podlegle usljed povreda dobijenih mučenjem, 63 zbog medicinskog nemara, a sedam u vatri koju su otvorili čuvari ili vojnici.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!