Politika

Policija tuži MUP!

Radnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokrenuli su protiv Ministarstva čak 1.685 sudskih sporova zbog neisplaćenih naknada, otkrila je revizija.

Tužbe radnika odnose se na neisplaćene naknade, ali nije navedeno kolika su potencijalna dugovanja Ministarstva po tim tužbama.

Loading...

Najviše tužbi, čak 732, radnici su podnijeli zbog neisplaćenih naknada za prevoz, 259 po osnovu prava na jubilarnu nagradu, dok se 209 tužbenih zahtjeva odnosi na naknade za poplave.

Značajan broj sudskih sporova radnici su pokrenuli i po osnovu beneficiranog staža – 188, po osnovu naknada za plate vode 83, po osnovu vođenja disciplinskog postupka 68, a 94 tužbe podnijeli su po osnovu prava na pomoć.

S ciljem naknade sindikalnim povjerenicima podneseno je 45 tužbi dok je sedam sudskih sporova pokrenuto osnovu naknada za rođenje djeteta.

Nije moguće procijeniti finansijski uticaj ovih sporova na budžete narednih godina, s obzirom na to da usljed trajanja postupaka, visina tužbenog i dosuđenog iznosa se razlikuju za troškove postupka, kamate i troškove izvršenja“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Predsjednik Sindikata MUP-a RS Anica Jondić rekla je za CAPITAL da je oko 800 radnika MUP-a podnijelo tužbe nakon što nije uspio pokušaj rješenja spora putema Agencije za mirno rješavanje radih sporova.

Najveći broj tužbi odnosi se na neisplaćene naknade iz 2015. godine. Nismo uspjeli to dogovoriti ni preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i naši radnici su pokrenuli sudske postupke kako ta potraživanje ne bi zastarjela. Nakon toga smo uspjeli potpisati memoradnum o izmirenju obaveza kojim je, između ostalog, predviđeno da će se naći način da i članovi sindikata koji su tužili MUP koriste mogućnosti memoranduma, ali to nikada nije urađeno i ljudi koji su tužili su nastavili sa sudskim postupcima“, kazala je Jondić.

Revizija je otkrila i da se protiv Ministarstva na kraju prošle godine vodilo ukupno 2.425 sporova po raznim osnovama, a između ostalih, odnosile su se na naknadu materijalne i nematerijalne štete, naknade za oduzeta vozila, za oduzeto oružje kao i na sporove vezane za radno-pravni status.

(capital.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!