Region

Žozep Borel “sahranjuje” ideju o podjeli Kosova

​BRISEL – Evropski savjet nominovao je španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, koji bi 1. novembra, ukoliko ga potvrdi Evropski parlament, trebalo tu dužnost da preuzme od Italijanke Federike Mogerini.

S obzirom na to da je Evropski parlament već potvrdio Ursulu fon der Lejen kao novu predsjednicu Evropske komisije, očekuje se da će glasanje o Borelu biti samo formalnost.

Poznavaoci evropskih prilika s kojima smo juče nezvanično razgovarali uvjeravaju nas da bi Borel mogao biti aktivniji i probitačniji od Mogerinijeve, s obzirom na to da nosi autoritet u španskoj Socijalističkoj partiji i da je više puta aktivno nametao svoje stavove sagovornicima i političkim suparnicima.

Takođe, izbor Španije kao zemlje iz koje dolazi budući top EU diplomata znači da će njegova pozicija biti jača, s obzirom na to da se u Briselu na Italiju, zbog tamošnje trenutne populističke vlade ne gleda blagonaklono, što je smanjivalo autoritet Mogerinijeve.

Sa druge strane, Španija neće imati problem da se aktivnije nameće ostalim zemljama članicama, a tu se otvara zanimljivo pitanje za naš region. Naime, Borel, iako rođenjem Katalonac, žestoki je protivnik nezavisnosti te španske provincije, što će imati uticaj na njegov stav u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na to da je Španija najjača zemlja EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Stav Borela o odnosu Beograda i Prištine

Najvažnija promjena bi, uvjeravaju nas naši sagovornici, trebalo da bude njegova pozicija po pitanju razmjene teritorija između Beograda i Prištine. Naime, Mogerinijeva, ne samo da je tu ideju podržala nego ju je aktivno i zagovarala, dok je Borel, kako nam je rečeno, izričito protiv, i nema namjeru da je podrži.

Po tome je bliži poziciji Berlina, što je jedan od razloga što je Fon der Lejenova, odnosno Njemačka, pristala da ga podrži na ovoj poziciji. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, značiće to priličan zaokret evropske diplomatije prema ovom problemu. Takođe, od njega se očekuje da će aktivno raditi na proširenju EU, što je dobra vijest za Balkan, region o kojem ima dobra saznanja.

Međunarodni odnosi

Što se tiče ostalih međunarodnih odnosa, naši sagovornici su nam rekli da na Borela blagonaklono neće gledati ni Moskva, za koju je rekao da je “stari evropski neprijatelj”, ali ni London, s obzirom na to da se zalaže za vraćanje britanske kolonije Gibraltara pod okrilje Španije.

Oba ova međunarodna partnera su zemlje s kojima će EU morati aktivno da razgovara u narednom periodu – s Rusijom o Iranu i Siriji, a s Londonom o odnosima s EU nakon izvjesnog izlaska Britanije iz evropskog bloka.

Borel je, rečeno nam je, i veliki pobornik evroatlantizma, ali nije naročito blizak sa Donaldom Trampom, predsjednikom SAD. Što se tiče odnosa s Kinom, očekuje se da će pojačati pritisak na tu zemlju, a zanimljiva je i njegova kritika načina intervencije SAD u Venecueli.

Uvjerenja i ideje su mu bliski onima koje ima Fon der Lejenova, mada dolaze iz različitih političkih blokova, pa se očekuje da bi njih dvoje mogli biti skladan diplomatski tandem.

Podržaće i iranski nuklearni dogovor, iz kojeg je Trampova administracija izašla, a od novih prioriteta koji do sada nisu bili visoko na listi evropske spoljne politike mogli bi biti Maroko i sjeverna Afrika, područje na koje Španija polaže svoj uticaj.

Konsenzus o zajedničkoj viziji za zapadni Balkan

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, kaže za “Nezavisne” da je u trenutku kad je u međunarodnoj zajednici izgubljen konsenzus o zajedničkoj politici prema zapadnom Balkanu dobro da je na ovoj poziciji osoba koja nije odustala od konsenzusa i ima kapacitet da ga brani.

Rekao je da je pred Borelom, ako bude potvrđen, teška borba sa zemljama članicama EU da izgradi konsenzus o zajedničkoj viziji za zapadni Balkan.

“Ukoliko uspije u osiguravanju tog konsenzusa i ako to zapadnom Balkanu bude dovoljno privlačno i vjerodostojno, onda se Borel i EU mogu nadati uticaju na političke, ekonomske i društvene tokove”, zaključio je on.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!