Društvo

FOKUS NA AKTIVNOSTIMA VEZANIM ZA SMRT DAVIDA DRAGIČEVIĆA BiH nazadovala po slobodi medija

U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

Loading...

BiH je i prošle godine zauzimala 63. poziciju, ali zbog većeg broja uključenih država, ona je zapravo nazadovala za jedno mjesto.

S druge strane, Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvještaju koji je objavljen jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utiču na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija koje reflektuju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog porijekla kao i zbog onoga što pišu.

Tužbe zbog klevete ili srozavanja časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je takođe razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uslovi a novinare su uglavnom loši jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plate.

Fokus Reportera bez granica je grad Banjaluka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

– Vlasti su sprečavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se protesti regularno medijiski isprate – kaže se u izvještaju.

(Klix)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!