Politika

Cvijanović: Nakon što smo izašli iz krize možemo ići u još veća ulaganja u škole

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Tesliću da će republička vlast i u narednom periodu aktivno raditi na poboljšanju uslova u školskim objektima da bi se đacima i nastavnom osoblju obezbijedili što bolji uslovi za učenje i rad.

– Sada, kada smo izašli iz krize definitivno možemo ići u još veća ulaganja u školske objekte. U posljednjih 10 godina širom Srpske su realizovani brojni projekti sanacije škola. Evidentiramo i dalje šta su potrebe i sigurna sam da ćemo u naredne tri do četiri godine moći da kažemo da smo svugdje u Srpskoj uradili neki uspješan i koristan školski projekat – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je zadovoljna sastankom koji je u Srednjoškolskom centru u Tesliću održala sa direktorima svih škola o ulaganjima u školske objekte, koja će biti realizovana u ovoj godini.

Cvijanovićeva je rekla da je ciljni period za realizaciju školskih projekata u vrijednosti većoj od 800.000 KM vrijeme raspusta, kako bi pojedine škole u Tesliću bile sanirane do početka sljedeće godine.

Ona je dodala da će samo za radove na Osnovnoj školi “Ivo Andrić” u Đulićima biti izdvojeno 600.000 KM.

– Ta sredstva su dobijena od Srbije i tu će raditi fiskulturna dvorana, nadogradnja učionica… – rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Srednjoškolskom centru, ona je navela da će se ići u realizaciju projekta saniranja krova amfitetatra.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je razgovarala sa mladim i talentovanim učenicima Srednjoškolskog centra koji su zabilježili odlične rezultate – Nevenom Radešić, maturantom lokalne Gimnazije koja je osvojila treće mjesto na evropskoj matematičkoj olimpijadi u Ukrajini, i Ognjenom Lazićem, učenikom trećeg razreda srednje škole “Nikola Tesla” – smjer mehantronika koji je izumio aplikaciju za brzo čitanje koja će uskoro biti dostupna na “Gugl plej storu”.

– Oni znaju šta hoće i biće im pružena institucionalna podrška u njihovom razvoju. To su dvoje mladih, kreativnih i dobro organizovanih đaka koji žele da postignu uspjehe. Kao takvi zaslužuju pažnju institucija i kao predsjednik Republike njima i sličnim mladim i ambicioznim ljudima u Srpskoj biću podrška u njihovim postignućima – poručila je Cvijanovićeva.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je bilo zadovoljstvo razgovarati sa Radešićevom i Lazićem, koji je lani predstavio svoju inovaciju “štap za slijepe osobe”, koja je privukla veliku pažnju javnosti na “Inostu mladih”.

– Njegova aplikacija za brzo čitanje je veoma korisna i pokazuje svu inventivnost đaka u Srpskoj. Nevena je dobitnik niza priznanja iz matematike i biće u fokus naše pažnje. Oni imaju svoju budućnost u Srpskoj i preporučili smo im da ostanu ovdje i posvete se usvajanju novih znanja – naglasio je Rajčević.

On je rekao da su u fokusu Vlade svi oni koji se bave naukama koje donose ekonomsku vrijednost.

– Laziću će resorno ministarstvo donirati savremeni računar da bi razvio nove verzije svoje aplikacije i biće podržan i finansijski. Nevena će biti podržana u smislu stipendiranja njenih daljih studija – naglasio je Rajčević.

Nevena Radešić je rekla da redovno učestvuje na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, te da je počastvovana posjetom predsjednika i resornog ministra.

– To nam veoma znači i govori da je naš rad prepoznat – rekla je Radešićeva i dodala da će studirati matematiku, najvjerovatnije u Srpskoj s ciljem da doprinese razvoju ovdašnjeg društva.

Ognjen Lazić je rekao da podrška vlasti puno znači mladim inovatorima.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!