Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Nova zdrava stabla mijenjaju oboljelo drveće

Zamjenom oboljelog drveća u Ulici kralja Petra I Karađorđevića privodi se kraju ovogodišnja jesenja sadnja drveća.

-Danas je počela zamjena oko 40 oboljelih stabala uz glavnu gradsku saobraćajnicu, a na njihovom mjestu biće zasađeno 40 novih stabala jasena koji je kao vrsta jako otporan na gradske uslove – kaže načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

U nastajanju da se oboljelo drveće, koje predstavlja opasnost za prolaznike, zamijeni novim, zdravim stablima u drvoredima širom grada ove jeseni zasađeno je oko 700 novih stabala,.

-Zavisno od lokacija i uslova na terenu, posađene su uglavnom sadnice platana, lipe, kestena, javora, jasena, graba i hrasta, odnosno vrste koje dobro podnose gradske uslove ali i neke egzotične vrste poput japanske trešnje i sekvoje – naglašava Bilčar.

Osim jesenje sadnje, u ovom periodu radilo se i na preventivnim aktivnostima u gradskim drvoredima, što se, prije svega, odnosi na uklanjanje oboljelih i dotrajalih stabala.

-Sva stabla koja su uklonjena, zamjenjuju sa novim sadnicama, uz ugradnju sistema za navodnjavanje. Nastojali smo da sadimo odraslije sadnice većih dimenzija kako bi se što prije uklopila u postojeće drvorede – kaže Bilčar.

Osim novih stabala u okviru ove akcije, zasađeno je 100 novih grmova i oko 450 metara nove žive ograde.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button