Kultura

Sa slikom pretka marširala Moskvom: Banjalučanka bila dio „Besmrtnog puka“

Oduševilo me koliko Rusi imaju poštovanja prema borcima i veteranima, kao i prema samom prazniku 9. maju, kada mladi, stari, žene i djeca veteranima dijele cvijeće u znak zahvalnosti za njihovu hrabrost i služenje zemlji.

Ovako svoj boravak u Moskvi opisuje mlada banjalučka pravnica Sanja Majstorović (28) koja je rusku prestonicu posjetila upravo povodom 9. maja i želje da učestvuje u „Besmrtnom puku“.

– Bio je nevjerovatan osjećaj zajedno sa drugim potomcima boraca i veteranima rata proći preko Crvenog trga držeći u ruci sliku Mirka Majstorovića – priča Sanja koja je u Moskvu išla zajedno sa još tri potomka boraca iz Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Kao i svi učesnici „Besmrtnog puka“ Sanja je svoj odlazak posvetila nekome, a na slici koju je ona nosila bio je stric njenog oca, borac u Drgum svjetskom ratu, član Partizanskog pokreta.

– Mirko Majstorović je nakon rata bio aktivno vojno lice u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Imao je troje djece, bio je porodičan čovjek i poštovan od svoje okoline. Svoj odlazak u Moskvu i učešce u maršu „Besmrtnog puka“ posvetila sam Mirkovom sinu Ostoji, koji je preminuo prije dvije godine, a koji bi bio jako ponosan da zna da se slika njegovog oca našla zajedno sa drugim borcima u „Besmrtnom puku“ – ispričala je Sanja, dodajući da je oduševljena atmosferom u Moskvi koja je vladala tokom praznika.

Dodaje da je cjelokupnom utisku dodatnu čar dalo i to što su Rusi ljubazan narod i što su sve goste odlično prihvatili.

Uz druženje i obilazak znamenitosti, Sanja je sa svojim prijateljima ostalim učesnicima puka pričala o zemlji iz koje dolazi, kao i o svojim precima.

– U sklopu programa bila nam je organizovana posjeta Muzeju pobjede, te VDNKh parku, gdje smo gledali film posvećen koncentracionom logoru Sobibor, film koji se trenutno pušta u kinima u Rusiji – priča ova mlada pravnica, kojoj ovo nije bio prvi put da boravi u Rusiji, ali je prvi put bila u Moskvi.

Oduševljena duhom, ljudima i samom arhitekturom, Sanja kaže da joj je Moskva najljepši grad koji je posjetila i nada se će se ponovo vratiti.

– Ovo iskustvo se pamti cijeli život. Voljela bih i sljedeće godine otići u Moskvu ili Sankt Peterburg tokom 9. maja, jer je posjetiti te gradove za taj praznik i učestvovati u maršu „Besmrtnog puka“ nešto nevjerovatno – zaključila je Sanja.

Organizovan odlazak iz RS

Sanja je u Moskvu išla zajedno sa još tri potomka boraca, te ističe da su bili odlično ugošteni, a društvo su joj pravili Jelena Arlov, Aleksandar Đurić i Goran Popić.

Išli smo ispred Balkanskog drustva naroda i „Future team“, na poziv Ruske federacije, a kao predstavnici Republike Srpske. Vlada Rusije je obezbijedila prevoz i šmjestaj nama koji smo došli na marš „Besmrtnog puka“ – priča Sanja. Dodaje da su uz goste iz Srpske, bili pozvani i potomci boraca iz drugih država, kao i veterani rata, tako da je tamo upoznala ljude iz Njemačke, Poljske, Češke, Srbije, SAD-a i Kanade.

(srpskainfo.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!