Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Predstavljene izložba i monografija “Banjaluka centar Vrbaske banovine”

BANJALUKA – Izložba arhivskih dokumenata “Banjaluka centar Vrbaske banovine” otvorena je juče u Kulturnom centru Banski dvor, a nešto ranije predstavljena je i monografija pod istim nazivom, čiji su autori Verica M. Stošić i Nebojša Radmanović.

Osim Stošićeve i Radmanovića, autor izložbe je i Vladan Vukliš, koji je istakao da su kroz postavku pokušali da kažu ono što kroz knjigu tehnički nije moglo da se riješi, a to su fotografije koje oslikavaju duh tog vremena.

“Mnoge fotografije u određenom smislu govore same za sebe, tako da će i oni koji nisu čitali monografiju moći da isprate ovu izložbu bez ikakvih problema”, kazao je Vukliš.

Posjetioci izložbe, između ostalog, mogu da vide fotografije postrojavanja 33. pješadijskog puka u Boriku 1935. godine, paradu vojnih jedinica Aleksandrovom ulicom, oficirski dom, Banski dvor, te druga zdanja iz perioda Vrbaske banovine, kao i znamenite ličnosti i bivše gradonačelnike Banjaluke.

Pričajući o monografiji Verica Stošić je rekla da su željeli da poklone gradu Banjaluka svjedočenje o svim onim događanjima koji su se odvijali od postanka do kraja Vrbaske banovine.

“Kako se odvijao život, od uprave do zdravstva, oblasti školstva i kulture, tako smo napravili jednu zaokruženu sliku o Banjaluci tog vremena na osnovu arhivske građe. Monografija ima osam poglavlja i Banjalučani danas u njoj mogu jasno da vide kako je njihov grad izgledao u ovom istorijskom periodu”, kazala je Stošićeva.

Na njenu izjavu se nadovezao Radmanović, koji je kazao da je monografija plod dvodecenijskog rada i njihov dug Banjaluci jer smatraju da je njihova dužnost da kažu nešto više o ljudima koji su prije 90 godina gradili ovaj grad i pospješivali kulturni, privredni i svaki drugi život grada.

Gradonačelnik Radojičić je kazao da je to adekvatna izložba uz Dan grada.

“Taj period se posmatra kao jedan od zlatnih perioda razvoja grada i bar mi iz današnjih vremena ga vidimo kroz ono što je iz tog perioda ostalo, a to je čitavo centralno jezgro i niz građevina”, napomenuo je Radojičić.

Postavka i monografija predstavljene su povodom Dana Arhiva RS i Dana grada Banjaluka, a značaj izložbe, kako je rekao Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, ogleda se u tome što je za njenu pripremu u potpunosti korištena građa ove institucije.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button