Privreda

U vlasništvu Kineza čak 10% evropskih kompanija

LONDON – Kineske investicije u državama Evropske unije su naglo porasle u posljednjih deset godina.

Evropska komisija (EK) je nedavno Kineze nazvala “sistemskim rivalom” i “strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Loading...

Evropska unija je uvela novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogla da reaguje ukoliko procijeni da strane investicije mogu naškode

Prema izveštaju EK, trećina ukupne imovine EU je u rukama stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sjedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau, prenosi portal Seebiz.

Riječ je o značajnom rastu u odnosu na 2007. godinu kada je taj udio iznosio tek 2,5 odsto, mada je ukupno u kineskim rukama i dalje srazmjerno mali dio evropskog biznisa.

Poređenja radi, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska ulaganja u Evropi su do sada dostigla svoj vrhinac 2016. godine kada su iznosila 37,2 milijarde evra, nakon čega je uslijedilo usporavanje.

“To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promjene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza”, objasnila je za BBC Agata Krac iz Rodijum Grupe.

A gdje Kinezi najviše investiraju?

Iako su nedavnu posjetu velike kineske delegacije popratile i vijesti o bujanju kineskih ulaganja i ambicija u Hrvatskoj, prema analizi Rodijum Grupe, Hrvatska nije ni u prvih deset država u koje Kina najviše uliva svoj kapital.

Od 2000. do 2018. godine najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Na ljestvici top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugalija, Španija i Irska.

Pritom Kinezi, prema prošlogodišnjoj analizi “Blumberga”, u svom vlasništvu drže ili imaju vlasničke udjele u četiri evropske vazduhoplovne luke, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Ipak, ne smije se zaboraviti ni novi veliki kineski program “Put svile”, poznat i kao Inicijativa “Jedan pojas, jedan put” u okviru kojeg Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope.

Ulažu takođe u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju, navodi se u tekstu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!