Banjaluka

Bespravno sagrađeni kafić u Novoj varoši sravnjen sa zemljom

Po naredbi građevinske inspekcije srušen je objekat u kojem je donedavno bila kafana “Klub 122” u naselju Nova varoš jer nije posjedovao validnu građevinsku dokumentaciju. Kako je utvrđeno, bespravno je izgrađen još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prema podacima Odjeljenja za inspekcijske poslove, u prošloj godini porušen je 21 objekat bespravne gradnje.

Loading...

Glavni inspektor Sanja Džida rekla je da je objekat uklonjen pošto je izgrađen bez građevinske dozvole.

– Vlasnik objekta pokušao je da ga legalizuje, ali je taj zahtjev odbijen zbog nepostojanja bilo kakvih uslova za legalizaciju zatečenog stanja – kazala je Džida za Glas Srpske.

Prema informacijama kojima raspolažu iz gradskog Odsjeka za legalizaciju, zahtjev vlasnika objekta odbijen je još prije dvije godine. Međutim, objekat je uklonjen tek sada jer je vlasnik u međuvremenu podnio brojne žalbe u nastojanju da odgodi rušenje.

– Objekat nije bilo moguće legalizovati jer je bespravno sagrađen na zemljištu u vlasništvu grada, a vlasnik objekta nije dostavio dokaz o riješenim imovinsko-pravnim pitanjima na toj parceli – naveli su u ovom odjeljenju.

Od početka procesa legalizacije na području najvećeg grada Srpske legalizovano je oko 4.800 objekata, dok na rješavanje čeka još njih 10.000.

Mještani Nove varoši naglašavaju da je “Klub 122” dobro radio jer je imao dugu tradiciju na atraktivnoj lokaciji. Kažu da će im biti neobično jer više nema kafane u kojoj su se svakodnevno okupljali. Ipak, ako je bespravna gradnja u pitanju, onda tu nema dileme.

– Ovaj kafić radio je do prije tri-četiri dana, a onda su počeli da ga ruše. Bio je omiljeno okupljalište. Velika je šteta što ga ruše, ali zakon mora da se poštuje. Priča se da će dva objekta pored ovog poravniti sa zemljom, jer su navodno i ova dva objekta pored “Kluba 122” takođe bespravno izgrađena – kazao je mladić koji se predstavio samo kao Vladimir iz Nove varoši.

Nema legalizacije

U Gradskoj upravi rekli su da trenutno nije moguće podnositi nove zahtjeve za legalizaciju, jer je 31. decembra 2017. godine istekao zakonski rok.

– U pripremi je novi zakon kojim će, kako je nagoviješteno iz Vlade RS, biti dat novi rok za legalizaciju bespravno podignutih objekata – kazali su u Gradskoj upravi.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!