Politika

U 5 do 12: Protest osoba sa invaliditetom u Banjaluci

Nakon što je prošlo sedam mjeseci od obećanja resornog ministarstva da će problemi invalida biti riješeni, a još ništa nije urađeno, Gradski odbor udruženja invalida je ponovo organizovao proteste.

Na banjalučkom Trgu Krajine, u simboličnih 5 do 12 okupilo se nekoliko desetina članova svih banjalučkih udruženja osoba sa invaliditetom, koji su došli, kako kažu, jer su prinuđeni da na ovaj način traže svoja prava.

Vlada je formirala radni tijelo, ali mi nismo zadovoljni tim što su oni uradili do sada. Zato smo se okupili ovdje da tražimo svoja prava i nećemo odustati – poručili su sa protesta.

Sa transparentima “Mi smo građani invalidskog reda”, “Lična invalidnina je naše osnovno pravo”, “previše smo čekali na vaša obećanja” okupljeni su poručili da neće odustati od svojih prava.

Ranije su na sastanku u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite dobili obećanje da je Vlada RS formirala radnu grupu, koja će se baviti njihovim prijedlozima, te da će u skorije vrijeme riješiti problem oko ostvarivanja prava na ortopedska pomagala, i njihovih ostalih zahtjeva.

Međutim, sve je do danas ostalo obećanje.

– Ako nas opet ignorišu okupićemo se ispred zgrade Vlade 15. maja, a sada pozivam predstavnike resornog ministarstva da dođu i obrate se – rekao je Radovan Ristiće, predsjednik GO invalida.

Podsjećamo da su udruženja još prije pola godine postavila tri zahtjeva predstavnicima vlasti – redovnu isplatu dodatka na tuđu njegu i pomoć drugog lica do 20. u mjesecu, izmjenu sadašnjeg Zakona o socijalnoj zaštiti RS, te pokretanje postupka da se kroz zakonsku regulativu riješi pravo na ličnu invalidninu civilnih invalida RS.

Njihovo posljednje mirno protestno okupljanje održano je oktobru prošle godine na parkingu Paskuline ciglane odakle su nadležnima postavili svoje zahtjeve.

Kažu, da im podrška stiže iz cijele Srpske i da će im se na idućim protestima pridružiti još više ljudi, te pozivaju nadležne da se uozbilje kako ne bi preduzimali još jače mjere.

U 12.30 su pozvani na sastanak kod ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića, ali kažu da neće popustiti i da će ostati pri svojim zahtjevima jer su im uskraćena osnovna prava.

Podrška im stiže i od grupe “Pravda za Davida”.

(srpskainfo.com)
Foto: Dejan Božić

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!