Politika

ŠAROVIĆ „TJERA“ GOVEDARICU Šta se dešavalo na sjednici Glavnog odbora SDS

Iako su na prošloj sjednici Glavnog odbora SDS javnosti predstavljena imena tri kandidata koji će se naći u trci za lidera te stranke, već sada je jasno da će se borba voditi između dvije struje, tačnije onih koji su za bliže odnose sa vladajućom koalicijom i one koji su strogo protiv toga.

Da je članstvo podjeljeno na više struja, već odavno je potpuno jasno, a to se potvrdilo i na nedavnoj sjednici Glavnog odbora SDS u Istočnom Sarajevu kada su članovi GO odbili prijedlog lidera te stranke Vukote Govedarice da se na unutarstranačkim izborima nađe ime samo jednog kandidata.

Loading...

Iako na sjednici nije bilo ružnih riječi i svađa, izvor SDS iz vrha ove stranke, kaže da su podjele u dva tabora bile vidljive golim okom.

– Govedarica je na sjednici Glavnog odbora predložio da na Izbornu skupštinu SDS izađu sa imenom samo jednog kandidata za lidera stranke. Kao kompromis je predložio da to ne bude ni on, niti aktuelni načelnik opštine Teslić Milan Miličević, već Mirko Šarović. Iako Miličević nije jasno odbio Govedaričin prijedlog, nije ga ni prihvatio. Prvi koji je ustao protiv tog prijedloga bio je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, koji je kazao kako treba izaći sa imenima više kandidata – ispričao je izvor Srpskainfo iz vrha ove stranke.

On dodaje da dio SDS odavno želi da skine Govedaricu sa čela te stranke, što je već svima poznato, te da im iz tog razloga ne odgovara ni Šarović jer se njegova politika ne bi mnogo razlikovala od ove koju trenutno vodi aktuelni lider stranke.

– Javna je tajna da dio članstva ne želi više da bude u opoziciji. Iako su javno svi podržali Govedaričinu odluku da odbije ponudu SNSD o zajedničkom ulasku u vlast na nivou BiH, u pozadini te priče nisu svi zadovoljni jer ima i onih koji bi željeli da budu dio vlasti. Upravo ta grupa je stala na stranu Miličevića – ispričao je naš izvor. On tvrdi da u podršci Miličeviću, pored Božovića, prednjači načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je i javno zagovarao bliže odnose sa vlasti. Javnu podršku Miličeviću daje i poslanik u parlamentu Srpske Darko Babalj, ali i Milan Tubin, član gradskog odbora SDS u Prijedoru.

Prema izvorima Srpskainfo, Miličević trenutno ima jaku podršku iz sarajevsko-romanijske, zvorničke, dijela banjalučke i prijedorske regije, gdje mnogi članovi zagovaraju ulazak u koaliciju sa vladajućim strukturama.

Tome u prilog navode i nedavnu odluku opštine Istočna Ilidža na čijem je čelu Marinko Božović da se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uruči povelja povodom Đurđevdana – krsne slave i Dana opštine. Prijedlog da Dodiku bude uručeno najviše opštinsko priznanje uputila je i skupštinska većina koju čine SDS, PDP i Ujedinjena Srpska.

– Iz ovoga je jasno vidljivo da u SDS ima mnogo onih kojima je dosadila opozicija i žele zbližavanje sa vlastima. Upravo zbog podrške koju Miličeviću daju ti članovi, posebno Bjelica, dio članstva je skeptičan i žele nekog drugog na čelu stranke. Može se reći da je njihova podrška nanijela više štete nego koristi Miličeviću kada je u pitanju trka za lidera stranke – navode naši izvori.

Dodaje da je struja okupljena oko Govedarice strogo protiv bilo kakve koalicije sa vlastima, te da se plaše da bi Miličević, ako bi postao lider, morao popustiti pred onima koji su mu pružali najviše podrške, a koji su za koaliciju sa vlasti.

Govedarica trenutno najveću podršku ima od članova iz Hercegovine, Krajine, te dijela banjalučke i gradiške regije.

Kako sada stvari stoje tas na vazi između Miličevića i Govedarice bi mogao biti načelnik Bijeljine Mićo Mičić, koji se još dvoumi kome će dati svoju podršku. To će zavisiti od toga da li će Miličeviću protivkandidat biti Šarović ili Govedarica.

Poznato je da je Mičić u dobrim odnosima sa Šarovićem, te u slučaju ako on bude kandidat, nesumnjivo će ga podržati. Međutim, ukoliko kandidat bude Govedarica, tada će Mićićeva podrška najvjerovatnije biti usmjerena ka Miličeviću.

Izvori iz SDS kažu da Šarović s druge strane ne želi da unosi razdor u stranku, te da će svoju kandidaturu prihvatiti samo u slučaju ako bude jedini kandidat.

– Između njega i Govedarice napravljen je džentlmenski dogovor da će se kada dođe do unutarstranačkih izbora jedan od njih dvojice povući. Ukoliko Šarović bude kandidat, Govedarica se povlači, i obrnuto – tvrdi naš izvor. Dodaje da će trka za lidera stranke do samog kraja biti krajnje neizvjesna.

Međusobni dogovor ili tajno glasanje

Miličević je odbio potvrditi informacije šta se dešavalo na nedavnoj sjednici GO SDS navodeći da nikada ne iznosi detalje sa nijednog stranačkog sastanka.

– Nije moje da prepričavam šta je ko rekao – kazao je Miličević.

On je dodao da su kandidature za lidera SDS već počele po opštinskim i gradskim odborima, te da je do sada dobio podršku dva odbora.

– Opštinski odbori Šamac i Laktaši su predložili mene da budem kandidat za predsjednika SDS. Do održavanja Izborne skupštine SDS na kojoj bi trebao biti izabran novi lider, vjerovatno će biti još novih kandidata – istakao je Miličević.

Prema njegovim riječima, stav GO i Predsjedništva SDS je da prije održavanja Izborne skupštine pokušaju da dogovore ime jednog kandidata. Ukoliko, međutim, to ne budu uspjeli, kako tvrdi Miličević, tada će lider biti izabran tajnim glasanjem.

– Ako ne budemo uspjeli napraviti dogovor onda će svi kandidati ići na Izbornu skupštinu SDS gdje će delegati, njih 450, tajnim glasanjem da se izjasne o tome ko će biti novi lider – naveo je Miličević.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!