Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Vlada RS odobrila više od pola miliona KM za socijalno zbrinjavanje radnika

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odobrila je danas 512.155 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 788 radnika iz 23 preduzeća, koji su zbog stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja.

Fondu PIO Republike Srpske raspoređuje se 507.739 KM, od čega 338.731 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike “Novoteksa” iz Trebinja, a 169.007 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 29 radnika iz 20 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO do 31. decembra, a koji uplatom ovih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređuje se 4.416 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike Javnog preduzeća Republike Srpske za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorom sa potpunom odgovornošću u stečaju iz Banjaluke i “Unioninvest” iz Istočnog Sarajeva, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje će biti izmiren u narednom periodu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2018. godinu.

Budžetom za 2018. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja planirano je 6.000.000 KM, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Za budžetsku 2018. godinu Vlada je donijela tri odluke u okviru ovog programa, za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 5.970.707 KM, a upotrebljena su za /potpuno i djelimično/ izmirenje doprinosa za 1.215 radnika iz 67 preduzeća.

“Od 2004. do 2018. godine realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto je ukupno 61.995 radnika iz 421 preduzeća. Za realizaciju ovog programa utrošeno je ukupno 188.384.588 KM”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti demografije i populacione politike između Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Srbije.

Saradnja će se ogledati u radu na zajedničkim projektima koji bi obuhvatali proučavanje i analiziranje svih pojava demografskog razvoja i očekivane promjene u doglednoj budućnosti na ovim prostorima, ali i posljedice u drugim oblastima u kojima je prisutan populacioni faktor, te iznalaženju načina za rješavanje demografskih pitanja u Srpskoj i Srbiji.

“Posebno će se razvijati saradnja vezana za proučavanje i praćenje demografskih kretanja i razvoja stanovništva koja bi obuhvatala aktivnosti na kompleksnom sagledavanju stanja, tendencija i problema razvoja stanovništva Republike Srpske i Srbije”, dodaje se u saopštenju.

Biće ostvarivana i saradnja i podrška u definisanju dokumenata, mjera i preporuka za vlade Republike Srpske i Srbije za unapređenje demografske politike.

Aktivnosti navedene u ovom memorandumu provodiće se i kroz zajedničko organizovanje ili povremeno učešće na naučnim i stručnim seminarima, okruglim stolovima i drugim programima edukativnog karaktera, te izradi strateških dokumenata i primjeni određenih mjera radi poboljšanja demografske slike u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button