Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Šehić: Male kazne za krađu na izborima

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupak protiv 35 članova biračkih odbora sa sedam biračkih mjesta, međutim ukoliko se i utvrdi odgovornost pojedinaca za kršenje Izbornog zakona, problem su male kazne koje se izriču i koje su uglavnom novčane.

“Kazne nisu velike da bi spriječile ili umanjile izborne krađe i neregularnosti prilikom glasanja. Takve kazne nemaju preventivno dejstvo, što treba da bude svrha kažnjavanja. U nekim slučajevima, rekao bih da su te kazne i stimulativne”, rekao je Vehid Šehić, nekadašnji član CIK BiH.

Zanimljivo je i da je CIK BiH tek šest mjeseci poslije izbora, koji su održani u oktobru prošle godine, počeo proces utvrđivanja odgovornosti zbog sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

“Nije ni sada kasno. Ukoliko se utvrdi odgovornost, to je dobro, a ukoliko postoji sumnja u krivično djelo, onda to prelazi u nadležnost nekih drugih institucija koje se bave istragama takvih stvari”, rekao je Šehić.

Ukoliko se utvrdi odgovornost nekih od 35 članova iz sedam biračkih odbora, CIK BiH će im, osim izricanja novčane kazne, zabraniti i da u narednim izbornim procesima budu dio nekog biračkog odbora ili da budu akreditovani ispred neke političke partije kao posmatrači na lokalnim ili opštim izborima.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button