Magazin

Prije 791 godinu je umro čovjek koji je bio na čelu najvećeg carstva koje je svijet ikada vidio (FOTO)

Ovo su 10 interesantnih stvari o njemu

Kada se spomene njegovo ime i dan danas ima naroda koji se poklanjaju iz poštovanja. Bio je moćan i hrabar osvajač. Literatura ga je okarakterisala kao brutalnog imperatora, koji je odgovoran za milione oduzetih života. Mi smo odlučili da vam predstavimo onaj segment njegovog života o kome se malo zna, a onda sami prosudite ko je bio Džingis Kan.

Bio je visok, nosio je dugu bradu i kosu, imao je zelene oči i izgledao potpuno „orijentalno“. Njegov život trajao je 65 godina.

Podigao je mongolsku imperiju, od plemena koja su naseljavala prostor između Kine i Rusije. Obuhvatala je Kinu, Pakistan, Irak, Koreju, Iran, Kazahstan, Jermeniju, Gruziju i dijelove Rusije.

Vjerovao je da se čovjekova snaga poznaje po potomcima koje ostavi iza sebe. Imao je desetine žena i djecu sa mnogima od njih.

Smatra se da su oko 8% Azijata posredni potomci Džingis Kana.

Pravo Kanovo ime bilo je Temudžin i označavalo je hrabrog ratnika.

U svojoj desetoj godini počinio je prvo ubistvo. Od njegove ruke stradao je njegov polubrat, a posvađali su se oko plijena koji su lovili. Do svoje petnaeste godine, pobjegao je iz ropstva, a u 16-oj godini se oženio sa Borte i orodio sa njenim plemenom. Iako je imao još puno žena tokom života, ona je bila jedina carica.

Godine 1206. Temudžin postaje „Kan“, sa svoje 44 godine. Tada je i dobio ime Džingis.

Umro je 1227. godine, nakon što ga je kineska princeza kastrirala, u znak odmazde što joj je porodica pobijena. Ovaj njen očajnički potez odveo je velikog Kana u smrt.

Kako bi izbjegao sukobljavanje sinova oko vlasti, za života je podijelio zemlju na četiri dijela i svaki je dobio po oblast na upravljanje. Titulu kana dobio je Ogedei, koji je i nastavio da širi imperiju.

Jedini je upamćeni ratnik koji je uspio da osvoji neku rusku teritoriju u toku zime.

Izvor
10naj.com
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!