Društvo

Sukob demonstranata i policije u Francuskoj: Opsadno stanje u Parizu (VIDEO/FOTO)

Na protestima “žutih prsluka” u Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je policija ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prestonice raspoređeno je 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put poslije više decenija, a kako bi se predupredilo nasilje kakvo je obilježilo proteste prošle subote.

U Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je 211 osoba zadržano u policiji, izjavio je danas francuski premijer Eduar Filip, koji se uputio u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi bio u toku sa situacijom.

Loading...

“Staraćemo se da ovaj dan prođe u najboljim uslovima”, rekao je šef francuske vlade, prenose francuski mediji.

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, prije svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci provjeravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočale, šljemovi, sprejevi…

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

“Figaro” prenosi da u nekim dijelovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Jutros, na početku protesta, nekoliko stotina demonstranata iz pokreta “Žutih prsluka” marširalo je niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

U međuvremenu, “žuti prsluci” se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, većinom mirno i u malim grupama, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju “besplatnih putarina”.

“Žuti prsluci” defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

U Parizu, gdje vlasti najviše strahuju da bi protesti mogli ponovo da prerastu u nerede, vozila žandarmerije primjećena su jutros još pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi “Figaro”.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsjednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

U Parizu su jutros zatvorene mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posjete.

U cijeloj zemlji na snazi su danas izuzetne mjjere bezbednosti, koje podrazumijevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda u celoj zemlji, od kojih 8.000 u Parizu.

Tokom protesta prošle subote, treće zaredom, više stotina vozila bilo je zapaljeno u pariskim četvrtima, dok su izlozi banaka i prodavnica razbijani, a stotine demonstranata učestvovalo u sukobima sa snagama reda u Parizu, ali i u drugim francuskim gradovima.

Tada je u Francuskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulice izašlo 136.000 demonstranata od kojih 10.000 u Parizu, 263 osobe su povređene od kojih u prestonici 133, dok su 682 osobe uhapšene od kojih 412 u Parizu.

Protesti su počeli zbog planiranog povećanja cijena goriva i poreza generalno, ali su se “žutim prslucima” koji protestuju pridružile i druge grupe nezadovoljnih.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!