Svijet

Špijun iz UAE pronađen obješen u turskom zatvoru

Jedan od dvojice muškaraca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su uhapšeni u Turskoj zbog sumnji za špijuniranje i moguće veze sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, navodno se ubio u zatvoru, prenosi vlada i brojni medijski izvori, piše rt.com.

Taj čovjek je uhapšen od strane turskih vlasti prije 10 dana i kasnije je optužen za vojnu, političku i međunarodnu špijunažu.

On je pronađen mrtav i smatra se da se objesio u ćeliji u zatvoru Silivri u predgrađu Istanbula u nedjelju.

Turske vlasti su pokrenule istragu o sumnjiviim okolnosima koje se vezuju za njegovu smrt, koja je nastupila dok je boravio u samici.

Dvojica muškaraca su ranije tvrdila da su palestinski državljani, ali su nakon toga priznali da rade u ime obavještajne službe UAE, prenosi Al Džazira. Jedan od dvojica navodnih špijuna je stigao u Tursku samo dva dana nakon Kašogijevog ubistva.

Za sada iIstanbulska policija odbija da komentariše slučaj, a ni iz kancelarije glavnog javnog tužioca nisu željeli da daju više detalja.

Državna televizija TRT je objavila navodne fotografije dvojice muškaraca kako poziraju ispred turske zastave. Smatra se da su osumnjičeni prikupljali informacije o arapskim državljanima u Turskoj, dodali su izveštaju.

Policija je za njima tragala proteklih šest mjeseci, navodi TRT. Navodni agenti zadržani su u svojim hotelskim sobama i zaplijenjeni su im kompjuteri.

Kašogi koji je bio kolumnista Vašington posta i kritičar saudijskog princa i prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, brutalno je likvidiran 2. oktobra. Njegovi ostaci još uvek nisu pronađeni. Iz Rijada negiraju bilo kakvu umješanost, dok Ankara zahtjeva potpunu istragu ubistva novinara.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!