Politika

Aćimović: Evropske zemlje namjerno blokiraju BiH kako bi uzeli naš vrhunski kadar

Određene evropske zemlje namjerno blokiraju BiH da bi mogli povući naš vrhunski kadar kod sebe, ističe ekonomista Duško Aćimović za N1.

– Mi moramo konsolidovati ekonomske odnose između Federacije i Republike Srpske. Jako puno gubimo nekontrolisanim uvozom i nekoordiniranim unutrašnjim tržištem i to utiče na naš BDP – kazao je Aćimović za N1 i dodao:

Loading...

– Moramo dovesti ozbiljne svjetske investitore, podići BDP i privući pažnju svijeta. Srbija i Mađarska se bore oko Volksvagena, a mi imamo Vogošću u kojoj je bio Volksvagen – vlasti su trebale učiniti sve da mi to dobijemo. Jedna industrija koja oko sebe okuplja toliko malih operanata je spas Bosne i Hercegovine – dodao je on.

Aćimović ističe da da političari uopšte ne razmišljaju o zaštiti bh. ekonomije:

– Ja 10. maja dovodim delegaciju velike trgovačke firme i u Sarajevo i u Mostar koji mogu kompletnu prehrambenu proizvodnju izvesti u druge zemlje. Vrlo je jednostavno bilo šta da se uradi ako se želi i to su mogli da urade i prije godinu dana. Čestitam ljudima u ministarstvu trgovine koji se zaista bore. Izvrstan posao je odradio Mirko Šarović. Skoro svi mediji u Ukrajini su objavili da je potpisan sporazum sa BiH oko prehrambenih proizvoda a mi to nigdje nismo objavili” – kazao je ekonomski analitičar za N1.

Aćimović je prognozirao i mogući rast ekonomije BiH:

– Moramo stabilizovati političke prilike, mora prestati ova politička igra koja je besmislena jer gube svi u BiH i jako brzo možemo podići i BDP i privredu – kaže on.

Bezobrazluk prema vlastitim građanima

– Da demo naprijed sprečava nas bezobrazluk u odnosu prema vlastitim građanima. Ne možemo se tako više ponašati, poslije 25 godina ne možemo. Možemo imati politička naslaganja, ali ekonomija jedne zemlje se mjeri ukupnim parametrima te zemlje. Dakle, sva lijenost njihova, lični interes koji se pokazuje kroz svađe dovodi građane BiH u veliki problem. To nije njihovo neznanje, nemogućnost, to su pametni ljudi nego bezobrazluk i to je osnova političkog problema u BiH – odgovorio je Aćimović.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!