Politika

Srpska opredijeljena za evropske integracije, SDA ih koči

Republika Srpska opredijeljena je za evropske integracije, dok SDA blokadom formiranja Savjeta ministara podriva sposobnost BiH da realizuje reforme potrebne za evropske integracije, navodi se u najnovijem Izvještaju Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

U Izvještaju se ističe da Republika Srpska nastavlja da svim svojim postupcima podrži integrisanje BiH u EU. 

Loading...

“Na sastanku sa evropskim komesarima Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, koji je održan u Briselu 4. marta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dostavio je odgovore na više od 600 dodatnih pitanja koje je EU postavila nakon što je BiH dostavila odgovore na prvobitni upitnik. Evropska komisija će ove odgovore uzeti u obzir prilikom formiranja mišljenja o tome da li BiH treba da dobije status kandidata”, navodi se u 21. Izvještaju Srpske. 

U Trećem dijelu Izvještaja ističe se da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da neće dati pozitivno mišljenje ukoliko vlade i Savjet ministara ne budu formirani na svim nivoima BiH. 

“SDA blokira formiranje Savjeta ministara, a ta blokada podriva sposobnost BiH da donosi i realizuje reforme potrebne za evropske integracije. Sve veće stranke u BiH podržavaju evropske integracije zemlje i sve stranke treba da sarađuju sa ciljem postizanja ovog zajedničkog cilja”, naglašava se u Trećem dijelu izvještaja pod naslovom “Republika Srpska je opredijeljena za evropske integracije; SDA ih koči”. 

U ovom dijelu Izvještaja Savjetu bezbjednosti konstatuje se da je za žaljenje činjenica da je politička blokada zbog nepovezanog pitanja zamrznula dalji napredak ka EU na nivou BiH. 

Vlada Republike Srpske usvojila je 21. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, koji je, u ime Srpske, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i članicama Savjeta bezbjednosti. 

U Izvještaju za period od novembra 2018. do aprila ove godine, Vlada Republike Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!