Nauka i tehnologija

Rođendan Griničkog meridijana

Na današnji dan, 13. oktobra, 1884. godine počela je internacionalna konferencija na kojoj je određen početni meridijan za računanje vremena. Konferencija je održana u Vašingtonu, trajala je skoro deset dana, i odlučeno je da početni, nulti, meridijan bude onaj koji prolazi kroz Grinič opservatorij, blizu Londona.

Ovaj, Grinički, meridijan izabran je kao početna tačka za određivanje časovnih zona i usaglašavanje vremena na cijeloj planeti.

Loading...
Vremenske zone
Vremenske zone

Povod za održavanje ove konferencije bio je sve veći problem određivanja vremena u svijetu i potreba za standarizacijom mjerenja vremena. Samo na teritoriji SAD u upotrebi je do 1883. godine bilo 300 različitih lokalnih vremena (tada je tačno vrijeme počelo da se prenosi telefrafom).

Sve veća povezanost različitih dijelova svijeta primorala je velike države da se dogovore oko standarda. Na konferenciji je učestvovalo 25 država i svaka od njih vrijeme je računala na različite načine.

Griničko vrijeme (GMT) tada je već bilo u upotrebi u Velikoj Britaniji. Francuzi su se zalagali za ideju da početni meridijan prolazi kroz Kraljevski opservatorij u Parizu. Bilo je i mnogo drugih prijedloga.

Do kraja konferencije dogovoreno je da se za početni meridijan izabere onaj koji prolazi kroz Grinič. Ubrzo posle 25 država učesnica konferencije ovaj standard prihvatile su i ostale države širom svijeta.

Danas se vrijeme u cijelom svetu određuje prema časovnim zonama koje počinju od Griniča. Svet je podijeljen na 24 časovne zone, širine 15o. Vrijeme u zonama koje se nalaze istočno od Griniča obilježava se kao pozitivno a one koje su zapadno kao negativno.

Tako je na primjer Srbija u zoni GMT+1, Bugarska u GMT+2 itd, dok je Rio de Janeiro (Brazil) GMT-3, Aljaska GMT-9 itd.

Izvor
svetnauke
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!