Politika

Incko u srijedu podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

SARAJEVO – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko podnijeće u srijedu u Savjetu bezbjednosti UN redovan šestomjesečni izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Incko se već nakoliko dana nalazi u Sjedinjenim Američkim Država, a iz OHR-a ranije je saopšteno da se visoki predstavnik već sastao s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD.

Loading...

Najavljeno je i da će se Incko sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN.

Incko je u izvještaju koji će predstaviti ambasadorima zemalja članica SB UN već uobičajeno iznio niz kritike na račun vlasti.

Prva se odnosi na neformiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH nakon prošlogodišnjih izbora.

On je izrazio nadu da će vlast uskoro biti formirana podsjećajući i na neriješen problem izbornog zakonodavstva i, kako tvrdi, “neustavno postupanje Republike Srpske kada je riječ o proglašavanju vojne neutralnosti”.

Visoki predstavnik u izvještaju je spomenuo i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića navodeći da ga hrvatske političke stranke nazivaju “nelegitimnim članom Predsjedništva BiH”.

U izvještaju je spomenuta i inicijativa SDA o nazivu Republike Srpske, a Incko je naveo da ova inicijativa nije realizovana, ali da u startu treba biti jasno kako se u BiH nalaze dva entiteta.

Incko je izrazio zabrinutost što se visoki politički zvaničnici i danas negiraju presude međunarodnih sudova.

Kao prethodnih goidna paralelno sa Inckovim, izvještaj SB UN je podnijela i Vlada Republike Srpske.

U tom izvještaju je kritikovan rad državnih institucija navodeći kako institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbjednosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspijevaju da pruže efektivan odgovor.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!