Svijet

Rohani upozorio: Zaštitite iransku naftu od SAD ili nastavljamo da obogaćujemo uranijum

TEHERAN – Iran će nastaviti da obogaćuje uranijum ukoliko svjetske sile ne održe obećanje dato u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je izjavio da potpisnice sporazuma Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija imaju vremenski rok od 60 dana da sprovedu svoja obećanja da će zaštititi iranske naftne i bankarske sektore od sankcija SAD.

Loading...

Iran je nešto ranije obavijestio ambasadore Velike Britanije, Francuske, NJemačke, Kine i Rusije da neće poštovati “određene obaveze” preuzete nuklearnim sporazumom potpisanim 2015. godine, ali da neće ni poptuno istupiti iz dogovora.

Rohani je u svom govoru emitovanom na državnoj televiziji upozorio na čvrst odgovor ukoliko slučaj Irana ponovo bude iznijet pred Savjet bezbjednosti UN, ali je naglasio da je Teheran spreman na pregovore o svom nuklearnom programu.

On je naveo da njegova zemlja više neće prodavati obogaćeni uranijum i tešku vodu drugim zemljama.

Nuklearni sporazum trebalo je da onemogući Teheran da dođe u posjed nuklearnog naoružanja, a zauzvrat su Iranu ukinute sankcije, ali se Vašington pod administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa povukao i obnovio sankcije, uključujući embargo protiv naftnog sektora.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!