Privreda

Prodaja nekretninama u Srpskoj cvjeta uprkos skupljem kvadratu

BANJALUKA – Cijena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju ove godine bila je veća za 19 maraka u odnosu na prvi kvartal, a uprkos tome, prodavci nekretnina zadovoljno trljaju ruke jer su uspjeli prodati 50 stanova više.

Osim boljih rezultata u odnosu na prvi kvartal ove godine, statističari su zabilježili i rast prodaje u poređenju sa drugim kvartalom 2018. godine. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine za oko 60 odsto veći nego u istom periodu lani.

– U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 395 stanova po prosječnoj cijeni od 1.532 marke po metru kvadratnom – naveli su u Zavodu za statistiku.

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu je prodato 346 novih stanova po prosječnoj cijeni od 1.513 KM po kvadratu.

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u blagom porastu, prodavci nekretnina ističu da se manji stanovi prodaju već u izgradnji.

– Cijena kvadrata novih stanova u Banjaluci iznosi do 2.200 maraka i zavisi od lokacije i spratnosti. Najviše se prodaju stanovi do 45 kvadrata – rekao je vlasnik banjalučke Agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović.

Cijene kvadrata “otišle su u nebo” i na području Bijeljine, a u tamošnjim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je kvadrat za nekoliko mjeseci poskupio i do 40 maraka.

– Uprkos poskupljenju prodaja stanova je zadovoljavajuća. Uglavnom se traže stanovi površine do 40 kvadrata, koje najčešće pazare mladi bračni parovi ili naši ljudi u dijaspori koji su pred penzijom i planiraju da se vrate u Bijeljinu – rekla je vlasnica agencije “Sim nekretnine” Jovana Despotović.

Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić ističe da se novi stanovi manje kvadrature na području Trebinja razgrabe i prije tehničkog prijema zgrade.

– Cijena kvadrata novih stanova kreće se do 2.100 maraka i viša je za oko deset do 15 odsto, međutim prodaja ide iznenađujuće dobro – rekao je Milić i dodao da nove stanove površine između 35 i 45 kvadrata pazare uglavnom Trebinjci koji rade u inostranstvu.

Polovni stanovi

Vaso Milić ističe da se na području Trebinja veoma dobro prodaju i stanovi stare gradnje, iako je i njihova cijena skočila.

– Za kvadrat u starogradnji potrebno je i do 1.800 maraka, a uprkos tome sve je rasprodato – rekao je Milić.

(Glas Srpske)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!