Društvo

Šteta na infrastrukturi u Kostajnici 1.500.000 KM

KOSTAJNICA – Šteta pričinjena tokom poplava na infrastrukturi u opštini Kostajnica, prema preliminarnim procjenama, iznosi 1.500.000 KM, rekao je načelnik opštine Drago Bundalo.

“Utvrdili smo da su poplavljeni pomoćni objekti i podrumi u 20 domaćinstava, dok je voda ušla u tri kuće. Teško je procijeniti dok Komisija za procjenu štetene ne završi posao, ali šteta na infrastrukturi je evidentna”, rekao je Bundalo Srni.

Loading...

On je pojasnio da je riječ o oštećenjima na lokalnoj putnoj mreži, na tri mosta na rječici Strigovi, a pokrenuto je i klizište na putu u selu Mrakodol.

Bundalo je naveo da se znatna količina vode još nalazi na površinama uz rijeku Unu, dodajući da su potoci Tavija i Bubnjarica za vrijeme obilnih padavina ostali u svojim koritima, zahvaljujući zahvatima koji su na njima urađeni.

“Prvo se izlila Strigova iz svog korita. Potok Tavija je regulisan, a da to nije bilo urađeno trećina opštine bila bi poplavljena. Bubnjarica je takođe bila mirna jer smo nakon 2014. godine prokopali njeno korito u blizini vrtića”, kaže Bundalo.

Prema njegovim riječima, problem je rijeka Una, odnosno njen dio u Ulici Ranka Šipke, gdje nema obaloutvrde.

“Zbog toga su i sami građani krivi. Bilo je dogovoreno i donesena je skupštinska odluka da se započne izgradnja obaloutvrde, međutim, dio građana je pisao peticiju i ta odluka je oborena na Ustavnom sudu, pa ovaj projekat nije realizovan”, rekao je Bundalo i dodao da će ponovo kandidovati projekat izgradnje obaloutvrde.

On je izrazio zadovoljstvo radom nadležnih službi na terenu i dodao da su uloženi veliki napori u odbrani od poplava, te zahvalio mladima koji su se odazvali na njegov poziv i pomogli u punjenju vreća pijeskom.

Prema njegovim riječima, opštinska Civilna zaštita imala je četiri pumpe, 1.500 vreća i dovoljne količine pijeska, kao i ljudstva, tehnike i materijala.

“Zadovoljan sam saradnjom sa Republičkom upravom Civilne zaštite jer sve što smo tražili dobili smo na vrijeme. Odmah su nam poslali dvije pumpe koje ćemo zadržati, a juče smo dobili i dva isušivača za poplavljene prostorije”, istakao je Bundalo i zahvalio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću za posjetu.

On je dodao da, nakon ispumpavanja vode, slijedi dezinfekcija terena, na šta će se nadležne službe fokusirati tokom narednih dana.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!