Magazin

Pariz naručio 800 električnih autobusa

PARIZ – Javno gradsko saobraćajno preduzeće u Parizu (RATP) naručilo je oko 800 električnih autobusa, koji će na ulicama glavnog grada Francuske zamijeniti vozila sa dizelskim motorima.

Odluka o kupovini električnih autobusa donesena je da bi se u gradu smanjila količina smoga uoči Olimpijskih igara 2024. godine.

Na tenderu za nabavku autobusa pobijedile su tri inženjerske firme: “Olije bus”, “Bolore” i “Alstom”. Nabavka je vrijedna oko 400 miliona evra, saopštio je RATP, prenio je AFP.

Preduzeće će kupiti jednak broj autobusa od sve tri kompanije. U saopštenju se navodi da je ovo najveći tender ove vrste u Evropi.Realizacija projekta počeće kupovinom 150 autobusa, a prve isporuke očekuju se krajem 2020. i 2022. godine.

Gradske vlasti Pariza žele da glavni grad ima 100 odsto čiste autobuse do 2025. godine prelaskom na električnu energiju ili biogorivo.

U ovom trenutku Pariz ima jednu potpuno elektrifikovanu liniju gradskog prevoza, broj 341, na kojoj se koriste električi autobusi, ali je zadatak zamjene svih autobusa ogroman, pošto ih ima nešto manje od 4.700.

Gradsko saobraćajno preduzeće trenutno koristi oko 950 autobusa sa hibridnim pogonom, 140 autobusa na biogorivo i 83 električna autobusa.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!