Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Poslodavci u EU moraju uspostaviti sistem za utvrđivanje radnog vremena

BRISEL – Evropski sud pravde donio je odluku da članice EU moraju da obavežu poslodavce da uspostave sistem kojim će se svakodnevno tačno utvrditi radno vrijeme svakog radnika kako bi se poštovali zakoni o radu.

Odluka Evropskog suda pravde donijeta je u slučaju sindikata “Komisiones obreras” koji je od španskog ogranka njemačke “Dojče banke” tražio da uspostavi ovakav sistem.

Banka je tvrdila da, prema španskom zakonu, nije potrebno svakog mjeseca pratiti prekovremene sate.

Španski sud, koji je pitanja proslijedio višoj instanci u EU, saopštio je da 53,7 odsto prekovremenih sati ne bude zabilježeno u Španiji i da postojeći zakoni ne osiguravaju efikasno poštovanje regulativa bloka o radnim satima, zdravlju ili bezbjednost radnika.

Evropski sud pravde ističe da članice EU “moraju da od poslodavaca traže da uspostave objektivan, pouzdan i dostupan sistem koji će omogućiti svakodnevno mjerenje radnog vremena svakog od radnika”.

Prema regulativi EU o radnom vremenu, prosječno radno vrijeme u sedmodnevnom periodu ne smije preći 48 časova, uključujući prekovremeni rad, i da radnik ima pravo na minimalno 11 časova odmora u dvadesetčetvoročasovnom periodu.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button