Društvo

Stanovnici Doboj Juga odbijali evakuaciju, cijelu noć branili kuće

DOBOJ JUG – Rijeka Usora i Bosna se povlače u svoja korita čime su se stvorili bolji uslovi nego što je to bilo protekle noći na području Doboj Juga, Jelaha i drugih mjesta uz ova riječna korita.

Besana noć za mještane uz rijeku Usoru je iza njih, ali još uvijek sa strepnjom gledaju u rijeku koja se počela vraćati u svoje korito od kako je intenzitet kišnih padavina manji. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona te kantonalne i opštinske službe civilne zaštite dežurali su cijelu noć.

Loading...

Naređena je bila evakuacija stanovništva, punile se vreće s pijeskom za nasipe, a mehanizacija na terenu je bila svu noć aktivna na čišćenju prostora ispod mostova i kanala koji su jednaku štetu nanijeli.

U izjavi za “Klix.ba” mještanin Doboj Juga Muhamed Šečić je kazao da je od 2014. godine do danas četiri puta imao plavljenje stambenog i pomoćnih objekata.

“Sve je ovo razlog nesređenosti kanala i odvoda. U Karušama voda još uvijek stoji, kanali su začepljeni i voda ne može otići. Sinoć nisam spavao, dežurao sam, kako bi mogao zaspati… Voda je ušla u prizemlje kuće, uz pomoć rodbine spasili smo što se spasiti da”, izjavio je Šečić.

Slaven Perić iz Federalne uprave civilne zaštite i danas će sa svojim kolegama dežurati na području Opštine Doboj Jug gdje je situacija bolja nego protekle noći.

“Stanje je trenutno bolje nego što je bilo sinoć i jutros. Usora se povlači, kao i rijeka Bosna. Jutros smo u Matuzićima imali nekoliko evakuacija stanovništva, kao i u Usori. U toku noći smo s čamcima obilazili ugroženo stanovništvo i evakuisali ih na sigurno područje. Putna komunikacija u Usori nije prohodna, još ima poplavljenih područja, ali stanovništvo je sigurno”, kazao je Perić.

Iako je Opština Doboj Jug sinoć naredila evakuaciju stanovništva koje se nalazi pored rijeke Usore, određeni mještani nisu htjeli napustiti svoje domove dok je veliki broj njih evakuisan.

Na području Usore proglašeno je stanje prirodne nesreće, a do daljnjeg se prekida i nastavni proces u svim školama, dok je u Doboj Jugu proglašeno stanje elementarne i druge nepogode.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!