Svijet

Trampovi savjetnici: Ako Iran napadne, šaljemo 120.000 vojnika

VAŠINGTON – Na sastanku glavnih savjetnika za bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa koji je održan prošlog četvrtka, vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan predstavio je osvježeni vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok u slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

To je sinoć objavio “Njujork tajms” pozivajući se na neimenovane zvaničnike Trampove administracije.

Loading...

Navodi se da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsjedničke administracije, na čelu s Džonom Boltonom, Trampovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

“Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika”, kazali su zvaničnici američkom listu.

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je uticaj Boltona, kojeg “Njujork tajms” naziva jednim od najopasnijih “jastrebova” kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob s Teheranom nekadašnji američki predsjednik Džordž Buš Mlađi ignorisao prije više od decenije, dok je bio u Bijeloj kući.

List navodi da uopšte ne može da se nasluti da li će Tramp, koji je nastojao da izvuče SAD iz Avganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko pripadnika američkih trupa natraga na Bliski istok.

Navodi se da takođe da nije jasno da li je Tramp brifovan o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.

Ukoliko zvanični Teheran pokuša da uradi išta što liči na napad, mnogo će patiti, upozorio je američki predsjednik Donald Tramp.

Obraćajući se juče novinarima u Ovalnom kabinetu Bijele kuće, Tramp je, upitan o incidentu u kome su učestvovali saudijski tankeri kod obala UAE i sumnji da je u pitanju sabotaža, rekao da će biti velikih problema za Iran ako se išta desi, prenio je AP.

Zvaničnici zalivskih država opisali su incident nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata kao pokušaj sabotaže.

AP navodi da su detalji incidenta i dalje nepoznati.

Izvor agencije Rojters iz obavještajnih krugova SAD kaže da je Iran glavni kandidat za izazivanje incidenta, jer, kako smatra, odgovara njihovom “modus operandiju”.

“Ovo je to kako Iran radi. Stvar kakvu biste mogli da vidite da Iran izvodi”, rekao je anonimni zvaničnik.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je juče da su dva saudijska naftna tankera u nedjelju pretrpela “sabotažni napad” na obali Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime je dovedena u pitanje bezbjednost snabdijevanja svijeta naftom.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE “opasne prijetnje bezbjednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti”, prenijela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je poslije isporučio kupcima državne naftne kompanije “Saudi Aramko” u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte, ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je.

U nedjelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bili cilj “sabotaže” nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!