Politika

Čubrilović: Srpska neće odustati od utvrđivanja istine o zločinima

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da Srpska, njene institucije i organi vlasti neće odustati od utvrđivanja istine o napadima na nevine vojnike JNA u Tuzli i Sarajevu maja 1992. godine.

Čubrilović je, povodom obilježavanja 27 godina od napada na vojnike JNA Tuzli, istakao da Republika Srpska neće odsustati ni od procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH, posebno imajući na umu činjenicu da ratni zločini nikada ne zastarjevaju, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Loading...

On smatra da je sramno i poražavajuće to što odgovorni za zločin nad nevinim mladićima, koji su se u koloni mirno povlačili iz grada, nisu osuđeni uprkos brojnim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu.

“Žalosno je da ni nakon 27 godina od ovog zločina niko još nije presuđen, kao što je slučaj i sa napadom na kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu”, kaže Čubrilović.

On je podsjetio da su mladi vojnici JNA napadnuti iz zasjede i mučki ubijani prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja iz Tuzle.

“Pravosuđe BiH, odbijanjem da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene na samom početku građanskog rata u BiH, istrajava na ideji da, političkim presudama i amnestiranjem odgovornih, pokuša da odredi karakter rata u BiH i srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca za ratne strahote i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji”, naglasio je Čubrilović.

On je poručio da će, uprkos ignorisanju i sistemskom negiranju ratnih zločina nad Srbima u protekom građanskom ratu u BiH u Sudu i Tužilaštvu BiH, Republika Srpska, njen narod i institucije istrajati da svi odgovorni budu kažnjeni.

U Bijeljini će danas, povodom 27 godina od masakra koje su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, biti služen parastos žrtvama i položeno cvijeće ispred Spomen-kosturnice na Gradskom groblju na Pučilama.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!