Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Goran Sarić tužio BiH i traži 43.000 KM odštete

SARJEVO – Goran Sarić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi u dva predmeta za ratne zločine u Sarajevu i genocid u Srebrenici, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog vremena provedenog pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati 43.000 KM.

Pored naknade štete, kako je rekla Sarićeva advokatica Ozrenka Jakšić, tužbeni zahtjev podnesen je i zbog pretrpljene duševne boli, javlja “BIRN BiH”.

Iz Pravobranilaštva BiH su naveli da se tužbeni zahtjev treba odbiti, posebno u pogledu mjera zabrane, koji je, prema njihovom mišljenju, bio opravdan.

Jakšićeva je kao dokaz predložila vještačenje optuženog Sarića od vještaka psihijatrijske struke.

“Potrebno je da vještak izvrši vještačenje kako bi se ustanovio uticaj pretrpljene duševne boli, straha, negativnog konteksta prema javnosti zbog sudskog postupka, kao i smetnji vezanih za održavanje uobičajenih porodičnih i drugih veza, te dužinu i intenzitet pojedinačnih smetnji zbog izrečenih mjera zabrane”, kazala je Jakšić.

Sarić, bivši komandant Specijalne brigade policije, oslobođen je krivice da je izdao uputstva i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici, te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je, kako se navodilo u optužnici, za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

U novembru 2014. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je oslobođen optužbe da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button