Kultura

Njujork otvara novi muzej Kipa slobode

U Njujorku će u četvrtak biti otvoren novi muzej u čast Kipa slobode, a prvog dana će posjetiocima ponuditi besplatan obilazak.

Muzej će predstaviti predmete, fotografije i filmove o čuvenom simbolu SAD koji svake godine posjeti 4,5 miliona turista.

U četvrtak će poslije otvaranja muzeja biti održana gala večera za donatore koji su poklonili oko 100 miliona dolara za gradnju muzeja.

Toj večeri će prisustvovati i brojne javne ličnosti, među kojima voditeljka Opra Vinfri, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, osnivač kompanije Amazon Džef Bezos i Čelsi Klinton, ćerka bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona.

Statua slobode, čije je pravo ime “Sloboda koja osvjetljava svijet”, djelo je francuskog skulptora Frederik-Ogista Bartoldija (Frederic-Auguste Bartholdi). Unutrašnji dio kipa je djelo inženjera Gustava Ajfela (Eiffel), autora čuvene Ajfelove kule u Parizu.

Francuska je poklonila kip SAD 1886. godine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!