Privreda

Tramp zabranjuje Huavei u Americi

VAŠINGTON – Tramp bi ove nedjelje trebalo da potpiše nalog kojim se firmama u SAD zabranjuje korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost.

Kako javlja Rojters, nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huavei razmatra se već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen, tvrde izvori upoznati sa situacijom koji su zamolili da ostanu anonimni.

Loading...

Dodali su da bi donošenje naredbe moglo ponovo da bude odgođeno, kako prenosi Index.hr.

Predsjednik SAD namjerava da se pozove na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) koji mu daje pravo da reguliše trgovinu u slučaju prijetnje nacionalne krize.

Prema Rojtersovim izvorima, nakon naloga, Ministarstvo trgovine trebalo bi, u saradnji s drugim vladinim agencijama, da izradi plan za sprovođenje odredbe.

Ako predsjednik potpiše izvršni nalog, odredba će biti provedena u posebno osjetljivom trenutku kada su odnosi Kine i Sjedinjenih Država napeti zbog međusobnih povećanja carina.

Zvanični Vašington vjeruje da bi Kina mogla da špijunira SAD opremom koju proizvodi Huawei Technologies, treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svijetu.

Huavei je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsjednik Huaveija rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!