Društvo

Za liječenje djece u inostranstvu potreban prijedlog zdravstvene ustanove

BANJALUKA – Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu finansira liječenje i dijagnostiku djece u Republici Srpskoj do 18 godina ukoliko postoji prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi i koja ima ugovor sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja /FZO/.

“Zbog sve češćih apela roditelja za novčanu pomoć za liječenje djece u inostranstvu objavljenih u medijima, posebno u kontekstu, `da neka liječenja ne podliježu pravilima Fonda solidarnosti`, podsjećamo da je Fond osnovan sa namjerom da finansira liječenje djece kada to nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti izvan Srpske, a koje sa FZO imaju potpisan ugovor”, saopšteno je danas iz Fonda solidarnosti.

Loading...

Stručna komisija i Upravni odbor Fonda solidarnosti mogu da razmatraju zahtjeve koji imaju potpunu medicinsku dokumentaciju i što je najvažnije konzilijarni nalaz zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, a kojim se predlaže dalje liječenje u inostranstvu.

“Osim toga, Fond solidarnosti razmatra i zahtjeve za finansiranje liječenja u inostranstvu i na prijedlog zdravstvene ustanove koja sa FZO nema potpisan ugovor ukoliko je ranije FZO odobravao liječenje u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu”, dodaje se u saopštenju.

Procedura i način finansiranja liječenja djece u potpunosti su transparentni i svi podaci o tome koja je dokumentacija potrebna za odobravanje finansiranja liječenja u inostranstvu moguće je pronaći i na internet stranici FZO na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

Neophodan je i predračun troškova liječenja zdravstvene ustanove u koju se dijete upućuje, kao i predračun troškova smještaja za roditelja ili staratelja prevedeni na jedan od tri službena jezika u BiH, te ovjerena izjava roditelja da će u roku od 15 dana od završetka liječenja ili sprovedene dijagnostike dostaviti neophodnu medicinsku dokumentaciju.

“Svjesni smo da samo transparentnim radom možemo zadobiti povjerenje javnosti, a definisanim pravilima i procedurama želimo da zaštitimo kako rad naše ustanove, tako i finansijska sredstva građana Republike Srpske koji izdvajaju novac za liječenje djece”, dodaje se u saopštenju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!