Društvo

Za liječenje djece u inostranstvu potreban prijedlog zdravstvene ustanove

BANJALUKA – Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu finansira liječenje i dijagnostiku djece u Republici Srpskoj do 18 godina ukoliko postoji prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi i koja ima ugovor sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja /FZO/.

“Zbog sve češćih apela roditelja za novčanu pomoć za liječenje djece u inostranstvu objavljenih u medijima, posebno u kontekstu, `da neka liječenja ne podliježu pravilima Fonda solidarnosti`, podsjećamo da je Fond osnovan sa namjerom da finansira liječenje djece kada to nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti izvan Srpske, a koje sa FZO imaju potpisan ugovor”, saopšteno je danas iz Fonda solidarnosti.

Loading...

Stručna komisija i Upravni odbor Fonda solidarnosti mogu da razmatraju zahtjeve koji imaju potpunu medicinsku dokumentaciju i što je najvažnije konzilijarni nalaz zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, a kojim se predlaže dalje liječenje u inostranstvu.

“Osim toga, Fond solidarnosti razmatra i zahtjeve za finansiranje liječenja u inostranstvu i na prijedlog zdravstvene ustanove koja sa FZO nema potpisan ugovor ukoliko je ranije FZO odobravao liječenje u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu”, dodaje se u saopštenju.

Procedura i način finansiranja liječenja djece u potpunosti su transparentni i svi podaci o tome koja je dokumentacija potrebna za odobravanje finansiranja liječenja u inostranstvu moguće je pronaći i na internet stranici FZO na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

Neophodan je i predračun troškova liječenja zdravstvene ustanove u koju se dijete upućuje, kao i predračun troškova smještaja za roditelja ili staratelja prevedeni na jedan od tri službena jezika u BiH, te ovjerena izjava roditelja da će u roku od 15 dana od završetka liječenja ili sprovedene dijagnostike dostaviti neophodnu medicinsku dokumentaciju.

“Svjesni smo da samo transparentnim radom možemo zadobiti povjerenje javnosti, a definisanim pravilima i procedurama želimo da zaštitimo kako rad naše ustanove, tako i finansijska sredstva građana Republike Srpske koji izdvajaju novac za liječenje djece”, dodaje se u saopštenju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!