Društvo

Ocjenjivanje sudija kost u grlu Sudu BiH

BANJALUKA, SARAJEVO – Sud BiH podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH jer smatra da je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH nezakonito usvojio kriterijume za ocjenjivanje rada sudija i predsjednika Suda u toj instituciji.

Dok u Sudu BiH, potvrđujući “Nezavisnim” da su pokrenuli postupak, ne žele davati zvanične komentare, u VSTS-u kažu da su kriterijume usvojili u skladu s preporukama Evropske komisije i Venecijanske komisije Savjeta Evrope.

Loading...

“Takođe bismo željeli dodati da su navedeni kriterijumi doneseni u procesu realizacije preporuka stručnih misija Evropske komisije tzv. peer reviewa preporuka, koje jasno ističu neophodnost ocjenjivanja svih predsjednika sudova, glavnih tužilaca, sudija i tužilaca u BiH”, objasnili su u VSTS-u.

Iz Delegacije EU nam odgovori na ovo pitanje nisu stigli do zaključenja ovog broja, dok nam u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kažu da nisu upoznati da je bilo kakva inicijativa pokrenuta pred Ustavnim sudom BiH, ali da su pratili sjednicu VSTS-a na kojoj su sporni kriterijumi usvojeni.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, tvrdi da su kriterijumi u skladu s preporukama EU za stručnu analizu, budući da se, kako je rekao, njima unapređuju kvalitativni kriterijumi za ocjenjivanje rada sudija i tužilaca.

“Proaktivan angažman od strane VSTV-a i nosilaca pravosudnih funkcija, u koje spada i Sud BiH, potreban je kako bi se osigurala ravnoteža između legitimnih ciljeva procjene rada pravosuđa i zaštite nezavisnosti rada pojedinačnih sudija”, rekao je on.

Senka Nožica, ugledni advokat i bivša tužiteljka, ocjenjuje da bi Ustavni sud napravio veliku grešku ako bi dao za pravo VSTS-u da se uvede ocjenjivanje sudija u Sudu BiH, bez prethodne izmjene Zakona o Sudu BiH.

“Znam da u entitetskim zakonima postoje odredbe o ocjenjivanju rada sudija, ali u ovom slučaju to nije propisano zakonom, a VSTS ne može nametati nešto što nije u skladu sa zakonom. Ako oni smatraju da je ova mjera neophodna, uvijek mogu pokrenuti inicijativu da se tako nešto uvede, ali raditi nešto što neko misli da treba iako za to nema zakonsko uporište je samo po sebi veoma opasno”, ističe ona. Nožica kaže da su procesni propisi značajniji nego materijalni propisi, jer oni garantuju postojanje pravne i uređene države.

“VSTS, regulator na nivou države, prvi je pozvan da poštuje zakon i da radi u skladu sa zakonom. Zato se Sudu BiH ne može nametati nešto što nije u skladu sa zakonom”, kaže ona.

Vehid Šehić, pravni ekspert i bivši sudija i tužilac, smatra da moraju postojati kriterijumi na osnovu kojih će se ocjenjivati rad tužilaca i sudija.

“Sudije i tužioci moraju imati odgovornost za svoj rad i moraju biti podložni kontroli. Ja ne znam koje kriterijume je VSTS konkretno uveo, ali evidentno je da i u samom VSTS-u mora postojati odgovornost za uspostavljanje nezavisnog i odgovornog pravnog sistema. Niko ne može pobjeći od odgovornosti, jer ćemo se onda sve više udaljavati od vladavine prava”, rekao je Šehić.

Govoreći o stanju u bh. pravosuđu, Berton je rekao da i njihov posljednji objavljeni izvještaj pokazuje da rad bh. pravosuđa u predmetima korupcije nije zadovoljavajući.

“To se posebno odnosi na procesuiranje predmeta korupcije na srednjem i visokom nivou. Neke od zabrinutosti koje smo iznijeli u ovom izvještaju odnose se na rad izvršnih i zakonodavnih tijela, koja nisu pokazala političku spremnost da usklade zakonodavstvo i time unaprijede efikasnost odgovora pravosuđa na korupciju”, rekao je on. Dodao je da pravosudnom sektoru nedostaje i transparentnost u radu. “Netransparentan sistem je posebno podložan zloupotrebama u političke svrhe i kada se takve zloupotrebe dešavaju narušava se legitimitet čitavog sistema. Mijenjanje ovakvog stanja zahtijevaće dosljedne korektivne mjere i iskrenu političku spremnost”, naglasio je Berton.

Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH, uputila je dopis međunarodnim zvaničnicima u BiH u kojem se požalila na rad VSTS BiH.

Pismo koje potpisuje upućeno je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku i specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Larsu Gunaru Vigemarku, a između ostalih, proslijeđeno je i predsjedniku i potpredsjednicima FBiH te predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji.

“Obraćam Vam se s molbom da u skladu s vašim ovlaštenjima utičete da se osigura ustavan, zakonit i nezavisan rad Ustavnog suda FBiH, jer je položaj i rad ovog suda već duži niz godina ozbiljno ugrožen prvenstveno zbog nerazumno dugog procesa popunjavanja sudijskog sastava. Upravo se VSTV BiH ozbiljno oglušuje o upozorenja koja su mu kontinuirano upućivana”, stoji u pismu. (Agencije)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!