Svijet

Spriječen teroristički napad u blizini Vašingtona

VAŠINGTON – Rondel Henri iz Merilenda namjeravao je počiniti teroristički napad na Nacionalnu luku u blizini Vašingtona, a u napadu je želio koristiti ukradeni kombi i taktiku kojom ga je inspirisala islamska zajednica.

“Želio sam samo nastaviti voziti, nisam htio zaustaviti kombi”, pričao je Henri o svom planu, prenosi RT.

Ovaj 28-godišnjak planirao je ukrasti vozilo i s njim gaziti pješake. Uhapšen je 28. marta u Merilendu, a kod njega je pronađen kombi koji je planirao koristiti. Kombi je ukraden iz Virdžinije samo nekoliko dana ranije.

Federalni delegati kažu kako je Henri gajio mržnju prema ne-muslimanima zadnje dvije godine, te kako je inspirisan videima terorista koji su ranije vršili napade. Posebno ga je inspirisao teroristički napad u Nici gdje je kombijem ubijeno 86 a ranjeno 450 osoba.

Henrijeva prva meta napada bio je Međunarodni aerodrom u Virdžiniji gdje je odvezao ukradeni U-Haul 27. marta ali je odustao nakon samo dva sata jer nije mogao proći aerodromsku siguronosnu rampu. Zatim se odvezao u Nacionalnu luku gdje je provalio u jedan od brodova u kojem je i prespavao. Uhapšen je odmah narednog jutra.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!