Svijet

Erdogan poništio rezultate izbora u Istanbulu 

Vrhovni izborni odbor u Turskoj saopštio je da su lokalni izbori u Istanbulu, koji su održani u martu, poništeni usljed niza neregularnosti, prije svega prilikom postavljanja službenika na glasačka mjesta.

U dokumentu napisanom na 250 strana, koji je objavljen više od dvije sedmice nakon saopštenja o odluci da se lokalni izbori ponovo održe 23. juna, Odbor tvrdi da su neregularnosti bile dovoljnih razmjera da utiču na ishod glasanja. 

“Neregularnosti se smatraju incidentima koji su ugrozili kredibilitet izbora”, ističe se u saopštenju. 

Od ukupno 11 članova, četvoro njih je glasalo protiv odluke o poništavanju rezultata, a među njima i predsjedavajući Odbora. 

Odluka o ponovnom održavanju izbora donesena je nakon što se vladajuća stranka Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana žalila na navodne brojne nepravilnosti. 

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija (DŽHP) saopštila je tada da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na “čistu dikatururu”. 

Vladajuća stranka je na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!