Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Država pred tužbom zbog otrovnog ulja u Banjaluci

BANJALUKA – Država je znala za tu situaciju s uljem, a ipak je prodala zemljište, tako da razmišljam da se konsultujem sa pravnicima i da tužim državu, rekao je za “Nezavisne” Ranko Lukić, vlasnik firme “Lukić invest”, koji je kupio zemljište nekadašnje “Incelove” energane na kojem se nalazi kancerogeno ulje.

“Država već 20 godina zna za tu situaciju i stečajni upravnik prodaje zemljište Nijemcima, Nijemci prodaju Hrvatima, a Hrvati prodaju meni i niko ne ukazuje na tu stvar. Država je vrlo dobro upoznata s tim i raspolaže svim podacima, ali ih taji”, istakao je Lukić za “Nezavisne”. Kako je naglasio, namjeravao je tu da gradi skladište, s obzirom na to da se bavi proizvodnjom papirnih kesa, ali sada je, kako kaže, nakon ovog događaja sve upitno.

“Prema mojim saznanjima, cijeli ‘Incel’ je takav, a ne samo zemljište koje sam ja kupio. Treba ispitati kompletno zemljište da se vidi kakvo je stanje”, naveo je Lukić.

Naime, kako su prenijeli pojedini mediji, komisija Evropske unije je još 2005. godine dala veliku količinu novca da se obave provjere i analize svega što se nalazi u krugu “Incela” i, kako je rečeno, još tada su nadležni informisani da postoji velika količina ulja piralena u krugu ovog preduzeća. Kako je navedeno, još 2016. godine bilo je odlučeno da otrovno ulje piralen koje se u martu zapalilo u banjalučkom “Incelu” i zamalo izazvalo ekološku katastrofu, bude uništeno, ali ta odluka nije realizovana.

Kako je za “Nezavisne” rekao izvor iz Poslovne zone Banjaluka, ukoliko se ispostavi da je ulje, koje se nalazi u zemljištu zaista kancerogeno, Poslovna zona je spremna da organima pomogne kako bi se taj problem što prije i uspješnije riješio.

“Radi se o toj firmi ‘Energetika’, koja je u stečaju. Oni su bili posebna firma koja se bavila proizvodnjom struje nekad davno, to je bivša ‘Incelova’ energana i nema generalno nikakve veze sa Poslovnom zonom već 15 godina”, kazao je izvor “Nezavisnih” te dodao da zona nema nikakve veze ni sa požarom koji je nedavno izbio u krugu “Incela”.

“Ako je situacija zaista takva kako je predstavljeno u medijima i ako ima tih materija, naravno da smo tu da pomognemo i da smo na usluzi. Vjerovatno postoji neki način da se to očisti i riješi, kao i sve drugo što se može uraditi”, istakao je naš izvor.

Podsjećanja radi, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala. O rezultatima vještačenja obavijestili su Inspektorat RS, a oni smatraju da je neophodno izvršiti dodatna uzorkovanja šireg prostora Poslovne zone, radi sagledavanja kompletnog činjeničnog stanja i mogućih načina sanacije i sprečavanje zagađenja. Oni smatraju da se u rješavanje ovog slučaja mora uključiti Vlada RS, posebno zbog obezbjeđivanja finansijskih sredstava za sanaciju kontaminiranih lokacija.

Kako je objavio Mondo, kasnije su uslijedile dodatne kontrole u kojima je, kako je u petak objavljeno, Institut za zaštitu i ekologiju RS utvrdio da je zemljište u Poslovnoj zoni “Incel” zagađeno ostacima ulja piralen i drugim teškim metalima. U Civilnoj zaštiti RS rečeno je da su rizici od zagađenja prilikom curenja ulja (posebno piralena) mogući i da posljedice mogu biti veoma negativne.

Saša Čekrlija, potpredsjednik Gradskog odbora PPD-a Banjaluka, zatražio je održavanje hitne sjednice Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o zagađenju zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel”, na koje ukazuje izvještaj Republičkog instituta za zaštitu i ekologiju.

Čekrlija je napomenuo da je još 2005. godine postojao izvještaj u kome je skrenuta pažnja da se u krugu “Incela” nalaze kancerogena ulja koja imaju štetne posljedice po stanovništvo te da su jasno date naznake šta treba raditi, u kojem periodu i koliko će sve to koštati.

Mirna Savić, odbornik Kluba Saveza za promjene u Skupštini grada, kaže da želi pojašnjenje stručnjaka o problemu u “Incelu” te odgovore na pitanja koliko je sve to opasno za stanovnike i da li su ugroženi ljudi koji svakodnevno dolaze u ovu poslovnu zonu na posao, a od nadležnih traži da se obrate građanima i kažu kako da postupaju. (Srna)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button