Banjaluka

Oglasio se VODOVOD: Voda za piće u Banjaluci ispravna!

Svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, saopšteno je iz banjalučkog Vodovoda.

Naime, prije nekoliko dana u rijeci Vrbas, primjećene su modro-crvene trake uzvodno od brane Bočac.

Iz Vodovoda su istakli da su od dana ove pojave povećane sve kontrole i svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

“Svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju”, navedeno je u saopštenju Vodovoda.

Istakli su da pored njihove laboratorije, kontrolu obavlja i JZU Institut za javno zdravstvo RS – Banja Luka.                                                       

“O ovoj pojavi smo informisali nadležne institucije: Inspektorat Republike Srpske (inspekcija za hranu i vodnu inspekciju) i Institute za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a naše aktivnosti vezane za frekvenciju uzorkovanja vode, broj uzoraka i vrstu parametara koji se analiziraju značajno povećali iz preventivnih razloga”, navode iz Vodovoda.

Brana Bočac se nalazi 50 km uzvodno u odnosu na vodozahvat Novoselija, a tok rijeke Vrbas poprima brdsko – planinske karakteristike i odlikuje ga velika moć autopurifikacije.

Napominju da se slična pojava dešavala i ranije, i to 1999/2000. godinu i 2003. godine. Tada su rađene opsežne analize koje nisu pokazale nikakvu promjene u pogledu kvaliteta sirove vode, a nisu utvrđene promjene vezane za kvalitet vode za piće.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!