Hronika

Direktoru preduzeća iz Čapljine četiri godine robije

MOSTAR – Antu Blaževića iz Čapljine (57) Kantonalni sud u Mostaru osudio je na četiri godine robije zbog krivičnog djela pronevjera u službi, jer je kao direktor oštetio preduzeće u Čapljini za nekoliko stotina hiljada maraka.

Presuda je donesena po optužnici Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, nakon što je optuženi sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, koju je sud prihvatio.

Podsjećamo, Blaževiću se optužnicom stavlja na teret da je u periodu od 1. januara 2005. do 31. decembra 2014. godine u Čapljini, radeći na poslovima direktora u jednom preduzeću, iskorištavanjem svog položaja i ovlaštenja kao odgovorne osobe u pravnom licu prisvojio novac koji mu je bio povjeren na radu u toj firmi.

Prema optužnici, on je kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje novcem na računima kod banki podizao novac i istim raspolagao, te vršio uvid u izvode pravne osobe koje su banke redovno sačinjavale i dostavljale kada je bilo promjena, bilo da se radi o uplatama ili isplatama.

“Nakon toga bi sačinjavao po formi identične bankarske izvode, na kojima bi svjesno ispravljao stavke sa bankarskih izvoda, te tako sebi kroz duže razdoblje pribavio protivpravnu imovinsku korist, a oštetio preduzeće ‘E…’ d.o.o. Čapljina za iznos od 615.075,50 KM”, navodi se u optužnici.

Takođe, po pravosnažnosti presude optuženi je obavezan nadoknaditi štetu oštećenom preduzeću iz Čapljine u pomenutom iznosu, te je obavezan platiti i troškove krivičnog postupka.

“Budući da je u konkretnom slučaju zaključena nagodba o priznanju krivnje, na ovakvu odluku suda o kazneno-pravnoj sankciji stranke nemaju pravo žalbe”, navode iz Tužilaštva.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!