Magazin

Uber i Lyft otkrili da pogoršavaju gradski saobraćaj

​Uber i Lyft su možda konkurenti, ali kao dve glavne kompanije koje pružaju usluge prevoza, imaju i mnogo toga zajedničkog – uključujući i štrajkove njihovih vozača sa kojima su suočene.

Da bi bolje razumjeli svoju ulogu u obrascima gradskog saobraćaja, kompanije su zajedno sponzorisale studiju kojom su utvrdile zajedničku pređenu kilometražu njihovih vozila u šest ključnih gradova. U iznenađujućem zaokretu, rezultati su natjerali Uber da prizna da kompanije koje spajaju putnike i vozače putem sajta ili mobilne aplikacije (TNC) u stvari doprinose zagušenjima u saobraćaju.

Loading...

„Istraživanje pokazuje da uprkos ogromnom rastu tokom protekle decenije, korišćenje usluga TNC kompanija i dalje blijedi u poređenju sa svim ostalim saobraćajem, i iako TNC verovatno doprinose povećanju zagušenja, njihov nivo je zanemarljiv u odnosu na privatne automobile i gradski saobraćaj,“ napisao je u postu na blogu, Chris Pangilinan, šef Ubera za globalnu politiku javnog prevoza, javlja Engadget.

Studija, koju su sproveli Fehr & Peers, proučila je Uber i Lyft vožnje u Bostonu, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu i Vašingtonu. U okrugu San Francisco, Uber i Lyft su bili odgovorni za 13,4% svih pređenih kilometara. U Bostonu su iznosili osam procenata, a u Vašingtonu, 7,2% pređenih kilometara.

Nešto više od polovine tih kilometara (54 do 62%) potrošeno je zapravo za vožnju putnika. Oko deset procenata pređenih kilometara pređeno je da bi se preuzeo putnik, a preostalu trećinu pređenih kilometara potrošili su vozeći se između vožnji.

U svom postu na blogu Pangilinan ističe da privatni automobili i dalje čine 87 do 99% zagušenja u centru grada. Jedno od predloženih rješenja je naknada za zagušenje po kojoj će vozila koja ulaze u centralne gradske oblasti morati da plaćaju naknadu. To bi moglo da ubijedi više vlasnika vozila da ostave svoje automobile kod kuće i prepuste se vožnji sa kompanijama poput Lyft-a i Uber-a.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!