Svijet

Kriza u Moldaviji: Raspisani vanredni izbori, parlament pred raspuštanjem

KIŠINJEV – Politička kriza u Moldaviji je eskalirala postavljenjem privremenog predsjednika Pavela Filipa koji je najavio raspuštanje parlamenta i raspisao vanredne izbore za 6. septembar.

Potez je uslijedio nakon što su proruski socijalisti predsjednika Igora Dodona i blok Akum, koji podržava EU, formirali novu koalicionu vladu, koju je podržao Brisel.

Stranka odlazećeg premijera Pavela Filipa saopštila je da je ovaj sporazum nezakonit.

Ustavni sud je nakon toga postavio Filipa za privremenog predsjednika i razriješio dužnosti Dodona jer je odbio da raspusti parlament, javlja BBC.

Sa druge strane, parlament je odbio nalog o raspuštanju, uz obrazloženje da su državne institucije “pod opsadom”.

Sve su veće bojazni da bi produžena politička kriza mogla da vodi nasilnim sukobima na ulicama.

Moldavija, bivša sovjetska republika, nalazi se između Rumunije i Ukrajine i spada u jedne od najsiromašniih zemalja Evrope.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han oglasili su se danas povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji i pozvali na smirenost i uzdržanost.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom te zemlje, a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

“Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što građani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rešenja trenutne političke krize.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!