Kultura

Nagrade za svih šest dječijih horova

ISTOČNO SARAJEVO – Odlukom stručnog žirija Prvog dječijeg horskog festivala “Arabeske” u Istočnom Sarajevu nagrade je ravnopravno dobilo svih šest horova.

Žiri je nagradu za ostvarenu estetiku tona dodijelio horu Osnovne škole /OŠ/ “Petar Petrović NJegoš”, kojim je dirigovao Aleksandar Hart, dok je nagrada za interpretaciju pravoslavne duhovne muzike pripala horu Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”, pod dirigentskom palicom Stefana Mojsilovića.

Hor OŠ “Aleksa Šantić” iz Vojkovića, čiji je dirigent dirigent Marina Šarović, dobitnik je nagrade za tretman teksta u muzičkoj interpretaciji, a hor OŠ “Jovan Dučić” Kasindo, čiji je dirigent Nebojša Cerović, osvojio je nagradu za scenski nastup i inzbalansiranu tonsku boju.

Nagradu za snažan interpretativni dramaturški izraz dobio je hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, područno odjeljenje Pale, kojim diriguje Ivana Cerović, a hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo pod dirigentsko palicom Jovane Marić osvojio je nagradu za izbor i interpretaciju programa u cjelini.

U stručnom žiriju festivala, koji je završen sinoć, bili su Valentina Dutina, kao predsjednik, te Rade Radović, Ivana Cerović i Peđa Hart kao članovi. Svi su sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Festival je, u ime grada Istočno Sarajevo, juče otvorila Vinka Berjan koja je poželjela da ova manifestacija bude trajno upisana u kalendar kulturnih dešavanja u gradu, kao i da se ostvari vizija organizatora da dobije internacionalni karakter.

Nakon dvočasovnog takmičenja horova osnovnih škola i škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva i okruženja, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji Rade Radović održao je predavanje o temi “Uzajamnost interpretacije horskog djela i vokalnog kapaciteta ansambla”.

Koncertom Kamernog hora, smjer za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, proglašenjem pobjednika i zajedničkom kompozicijom koju su izveli članovi svih horova, sinoć je i zvanično zatvoren Prvi dječiji horski festival “Arabeske”.

Udruženje građana “Kamerni hor Istočno Sarajevo” organizovalo je juče u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univeriteta u Istočnom Sarajevu Prvi dječiji horski festival “Arabeske”.

Festival su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Muzička akademija i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i neke lokalne firme, mediji i pojedinci.

Vokalni ansambl OŠ “Mokro”, iako najavljen, nije nastupio.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!