Svijet

Patrijarh Irinej se sastao s Asadom: “Srbija i Sirija izložene miješanju stranaca”

DAMASK – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu da je uvjeren da će Sirija vratiti istorijsku ulogu efikasne države u uspostavljanju stabilnosti i širenju mira i ljubavi u regionu, te pohvalio njegov principijelan i jak stav u pružanju podrške Srbiji i Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej izrazio je uvjerenje u sposobnost Sirije da se uzdigne iznad situacije sa kojom se suočava i da će vratiti tu svoju istorijsku ulogu, javila je sirijska novinska agencija SANA.

Poglavar SPC istakao je da su to njegovo uvjerenje ojačali odlučnost i istrajnost sirijskog naroda da ostane ujedinjen usljed izloženosti terorizmu, te da je bio svjedok tih osobina sirijskog naroda tokom posjete Siriji.

Asad je rekao da su Srbija i Sirija izložene pokušajima miješanja stranih zemalja sa ciljem podrivanja suvereniteta i povezanosti naroda, a postojanost naroda dvije zemlje usljed takvih pokušaja čini čvrstu osnovu za izgradnju dijaloga i saradnje.

On je istakao da će se izgradnjom dijaloga i saradnje Srbije i Sirije pripremiti teren za dugoročne odnose koji će služiti interesima obje zemlje.

Asad je istakao da je ponosan zbog dubokih humanih stavova patrijarha Irineja kojima se promovišu vrijednosti ljubavi i odbacuje ekstremizam.

Sastanku su prisustvovali i članovi delegacije Srpske pravoslavne crkve i patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan Deseti.

Delegacija SPC, koju predvodi patrijah Irinej, a koju čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, nalaze se u posjeti Siriji.

Ovo je zvanična posjeta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu Desetom i Antiohijskoj patrijaršiji.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!