Nauka i tehnologija

Šta kada padne Google?

​Korisnici su tokom vikenda imali problema sa pristupanjem Google servisima. Pojedinima nisu radile internet pretrage, nisu mogli da pristupe YouTube videima u nedjelju, ali u problematičnijim slučajevima, nisu bili u mogućnosti ni da otvore vrata svojih stanova.

Svakako je riječ o velikom problemu koji je ponajviše pogodio Sjevernu Ameriku, ali jednim djelom i Evropu.

Loading...

Prema dostupnim informacijama, najproblematičnije je bilo na Istočnoj obali (Sjedinjenih Država), gdje je bilo problema sa dostupnošću i kada su najnapredniji servisi u pitanju.

Ovo je posebno problematično, budući da upravo servisi kao što su Google Drive ili Google Home trebaju da pokažu koliko povjerenja trebamo da imamo u moderne tehnologije. Naravno, sem naprednih sistema, pogođena je bila i sama pretraga. Prema nekim informacijama, više od polovine servisa Google-a nije bilo dostupno ili je radilo nepotpuno i neispravno.

Neprihvatljiva objašnjenja

Zvanične informacije su neprihvatljivo šture. Kompanija Google je potvrdila da je u nedjelju dolazilo do prekida njenih usluga, što su korisnici mogli da vide i sami preko nedostupnih aplikacija. Glavni razlog za to, prema navodima kompanije, jeste – zagušenje mreže? U toku je istraga šta je moglo da uzrokuje nastanak problema, ali je bilo jasno da servisi nisu bili dostupni ili su sporo i neispravno radili.

Koliko ovakvi događaji doprinose prihvatanju novih tehnologija, ostaje da se vidi. Očito je da trenutno mora postojati određena doza opreza – prihvatite nove tehnologije, ali ostavite sebi određenu odstupnicu; povezati se na servis ali uvijek držati bekap ili imati alternativu, zlu ne trebalo.

Sasvim je sigurno da su i neprihvatljiva objašnjenja poput “mreža je preopterećena”; em je dužnost Google-a da vodi računa o održavanju mreže, em vrlo dobro zna odnos korisnika i opterećenosti mreže i u tom smislu može i mora prilagoditi svoje usluge kako bi obezbijedio da njegovi korisnici uvijek imaju pristup, u skladu sa obećanjima.

Jasno je da u ovoj fazi i dalje postoje nedostaci i problemi, ali je upitno hoće li oni samo više dolaziti do izražaja kako bude rasla integracija sa internet servisima i Google-om, te hoće li dovesti do drastičnijih, katastrofalnijih posljedica. Šta vi mislite? Jedno je sigurno – potrebe za kapacitetima i resursima će rapidno rasti u narednim godinama…

(PCPress)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!