Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Krivična prijava zbog nezakonitog odlaganja otpada u krugu „Incela“ VIDEO

Grad Banjaluka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću „Eko trejd“ i „Univerzum“, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone „Incel“, otkriveno nezakonitog odlaganje otpadnih, industrijskih materija, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Nezakonito postupanje sa industrijskim otpadom otkriveno je tokom kontrole niza preduzeća koje djeluju u krugu nekadašnjeg, hemijskog giganta.

-Umjesto da otpad zbrinjava na zakonom propisani način i na lokaciji za koju su imali dozvolu, otpad ili dio njega, zapravo je prosipan unutar jedne zapuštene lokacije na drugoj lokaciji unutar „Incela“ – navode iz Odjeljenja.

Thumbnail

Vlasnik oba preduzeća je Petar Šmitran, a u krugu „Incela“ djeluju dvije njegove firme – „Eko trade“ i „Univerzum“. Obje firme registrovane su za zbrinjavanje industrijskih onečišćenja, odnosno prikupljanje i zbrinjavanje upotrebljenog motornog ulja.

Po ovom otkriću, preduzeću je zabranjen daljni rad, a prostor oko lokacije – na koji je nepropisno zbrinjavan otpad – ograđen je zaštitnom trakom. Sa lokacije je uzokovan rasuti otpad i poslan na analizu u Institut za zaštitu i ekologiju. Po analizi će biti poznato o kakvoj vrsti otpada se radi, a sumnja se da se radi o iskorištenom motornom ulju, koja je ova firma prikupljala od drugih preduzeća.

Thumbnail

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je Grad Banja Luka odlučan je da izađe na kraj sa svim, potencijalnim ekološkim prijetnjama u krugu „Incela“, te sve poslovne subjekte koje predstavljaju eventualni problem stavi pod puni nadzor i kontrolu.

U međuvremenu, Grad Banja Luka očekuje da bi do sredine ovog mjeseca trebao dobiti rezultate istraživanja kvaliteta zemljišta u krugu „Incela“. Tokom proteklog mjeseca, izvršeno je uzorkovanje zemljišta sa 44 lokacije u krugu „Incela“.

-Za 20-tak dana imaćemo i rezultate istraživanja svih uzoraka zemljišta nakon čega ćemo znati koliki je stvarni stepen onečišćenja – rekao je Kecman.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button