Svijet

SAD zbog S-400 zaustavile obuku turskih pilota

VAŠINGTON – SAD su odlučile da obustave dalju obuku turskih pilota za upravljanje avionima F-35, javlja Rojters.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz američke administacije, agencija navodi da je ova odluka donijeta kao reakcija na neodustajanje Ankare od kupovine ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400.

Troje američkih zvaničnika, koji su ove nedjelje razgovarali s Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promijeni, u slučaju da Turska izmijeni svoje planove.

Oni su naglasili i da se odluka odnosi samo na nove obuke, dok će one koje su u toku biti sprovedene do kraja.

Portparol turskog ministarstva odbrane odbio je da komentariše ove navode agencije, a Pentagon je odbio da se izjasni da li će prihvatiti nove turske pilote.

Međutim, iz Pentagona se ističe da se intenzivno vode pregovori o prodaji američkog raketnog odbrambenog sistema Patriot Turskoj.

“Trenutno se četiri turska pilota obučavaju u američkoj vazdušnoj bazi u Arizoni, a dva turska pilota rade kao instruktori. Osim ovih šest turskih oficira, još 20 pripadnika tehničkog osoblja se obučava u američkim bazama”, saopštio je Pentagon.

Objavljivanje ove odluke o pilotima prati nagovještaje da Turska napreduje s kupovinom ruskog raketnog sistema.

Ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je 22. maja da se turska vojna lica obučavaju u Rusiji da koriste S-400 i da rusko osoblje može doći u Tursku.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je u utorak da “ne dolazi u obzir” da se Turska povuče iz sporazuma s Moskvom.

Erdoan je dodao i da SAD “nisu dale tako dobru ponudu kao S-400”.

Odnosi dva NATO saveznika su već mesecima pogoršani zbog sporne turske odluke o kupovini oružja od Rusije, za koje Vašington tvrdi da predstavlja pretnju za njihove avione F-35, koje Turska takođe planira da kupi.

Turska je pokazala interesovanje za kupovinu 100 američkih aviona a vrijednost ovakve nabavke procjenjuje se na devet milijardi dolara.

SAD poručuju da Turska ne može imati oboje, ali su do sada izbjegavali preduzimanje koraka u cilju ograničenja ili zaustavljana planiranih obuka turskih pilota, a ovaj novi potez Vašingtona može biti tumačen kao velika neprijatnost za Tursku, navodi agencija.

Ako bi Turska bila isključena iz programa F-35, to bi bila jedna od najozbiljnijih kriza u novijoj istoriji u odnosima dva saveznika, ocjenjuju eksperti.

Opterećenja u njihovim vezama već se protežu od aviona F-35 do sukobljenih stavova u vezi sa strategijom za Siriju, sankcijama SAD prema Iranu, kao i pritvaranja konzularnog osoblja SAD u Turskoj.

Turska lira je u danas oslabila čak za 1,5 odsto prije nego što je djelimično povratila svoju vrijednost, a ova valuta je izgubila skoro 10 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar ove godine, djelimično zbog slabljenja diplomatskih veza i rizika od sankcija SAD ako Turska ne odustane od kupovine ruskih sistema S-400, navodi Rojters.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!