Društvo

Uz fiskalni račun do novčane nagrade

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci danas je prezentovana nagradna igra čiji je cilj podsticanje izdavanja fiskalnih računa i smanjenje sive ekonomije, a vrijednost nagradnog fonda je 800 hiljada maraka, za koje će biti kupljeno pet stanova.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je novinarima nakon prezentacije da Ministarstvo, u saradnji sa Udruženjem ekonomista Republike Srpske “Svot”, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Srpske, organizuje nagradnu igru koja počinje 1. jula, a izvlačenje dobitnika će biti u septembru u četiri navrata. 

Loading...

Ona je pojasnila da će u nagradnoj igri moći da učestvuju svi punoljetni građani BiH koji poštom pošalju 10 fiskalnih računa izdatih u Republici Srpskoj. 

“Ovom akcijom želimo da podstaknemo građane na razmišljanje šta znači kada se dobije fiskalni račun, a šta kada se on ne dobije. Vjerujemo da će zainteresovanost građana biti velika”, kaže Vidovićeva. 

Ona je rekla da je zainteresovanost privrednika za ovu akciju velika, jer su svim privrednicima koji uredno plaćaju svoje obaveze nelojalna konkurencija oni koji to ne rade. 

“Poenta je da ovim smanjimo sivu ekonomiju, što je bio i jedan od osnovnih ciljeva Ekonomskih reformi koje je usvojila Vlada Republike Srpske. Radimo na više pravaca, mijenjamo Zakon o fiskalnim kasama, idemo sa ovom nagradnom igrom, a Poreska uprava Srpske ide sa svojim promocijama i aktivnostima”, navela je Vidovićeva. 

Ona je rekla da se smanjenjem sive ekonomije, proširenjem obuhvata poreskih obveznika, te proširenjem poreske osnovice dobija mogućnost da se smanji opterećenje rada koje je visoko i po tom pitanju treba nešto da se radi. 

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske “Svot” Saša Grabovac rekao je novinarima da će i slipovi kao i fiskalni račun moći učestvovati u ovoj nagradnoj igri radi povećanja bezgotovinskog plaćanja. 

On je rekao da je inicijativa za nagradnu igru došla iz poslovne zajednice i da su se u njenom organizovanju najviše bazirali na iskustva iz Srbije koja već treću godinu zaredom organizuje ovakvu nagradnu igru. 

Dragana Šobot iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da Privredna komora daje maksimnalnu podršku Vladi Srpske i Ministarstvu finansija u realizaciji ove nagradne igre. 

“Svi treba da doprinesemo borbi protiv sive ekonomije i da utičemo na svijest građana o negativnom uticaju sive ekonomije na opšti privredni rast Republike Srpske”, istakla je Šobotova. 

Ona je rekla da se Privredna komora Republike Srpske zalaže za rasterećenje privrede. 

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da Unija podržava aktivnosti na realizaciji ove nagradne igre koja će doprinijeti smanjenju sive ekonomije u Srpskoj i povećati povjerenje građana u institucije sistema. 

“Važno je da ćemo smanjenjem sive ekonomije dobiti uslove za smanjenje opterećenja na rad i omogućiti povećanje neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj”, istakao je Aćić. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!