Region

Đukanović: SPC pokušava da čuva infrastrukturu 'velike Srbije'

NIKŠIĆ – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Đukanović, koji je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), optužio je SPC da pokušava da “opstruiše evropska htjenja i ambicije savremenog crnogorskog društva, trudeći se da tako čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori”.

Loading...

“SPC želi da opstruiše uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj ne pripada saglasno pravnom sistemu države. Na taj način pokušava da ispravlja ono što su, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike. To saopštavaju i vrlo jasno kažu da države nastaju i nestaju, a crkva je starija od svega toga”, rekao je Đukanović.

On je na izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću optužio SPC da danas u Crnoj Gori pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije, te dodao da je “priča o prekograničnim eparhijama suprotna osnovnim principima pravoslavne organizacije svuda u svijetu”.

“Oni vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa”, rekao je Đukanović.

On kaže da će vrlo predano raditi na “obnovi autokefalne CPC u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države”.

Đukanović je rekao da neće dozvoliti da “savremena Crna Gora živi pod diktatom jedne vjerske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, iako ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!